Nederland

Anti-islamfilmpje PVV niet strafbaar, aangiftes geseponeerd

01 mei 2018 11:49 Aangepast: 04 mei 2018 04:34
Beeld © ANP

Een omstreden campagnefilmpje dat de PVV in maart uitzond in de Zendtijd voor Politieke Partijen is niet strafbaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat er geen sprake is van het beledigen van een groep mensen en dat er ook niet werd aangezet tot haat, discriminatie of geweld of het ophitsen van mensen om iets strafbaars te doen. De aangiftes zijn dan ook geseponeerd.

Bekijk het filmpje hier:

Bloed druipt van letters

Het spotje veroorzaakte veel ophef en het OM kreeg zeventien aangiftes binnen tegen de PVV en haar leider Geert Wilders. 

In het filmpje wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, 'Islam is dodelijk', druipt bloed van de letters af.

"De uiting in zijn geheel moet zo begrepen worden dat deze alleen gaat over de islam als godsdienst en niet over de aanhangers van die godsdienst", oordeelt het OM.

Verontruste en angstige reacties

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland zei eerder al dat zij de video van Wilders veel te ver vond gaan. "We zijn niet alleen geschrokken van de inhoud van het filmpje, maar ook van het feit dat het normaal is dat het uitgezonden wordt", zei Saïd Bouharrou van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland in maart tegen RTL Nieuws. "Wilders gaat steeds een stapje verder. We hebben uit onze achterban veel verontruste en angstige reacties gekregen."

De organisatie riep iedereen op om aangifte te doen tegen de PVV-leider en ook tegen de NPO, waar het spotje werd uitgezonden. "Als je dit zo gaat uitzenden, dan is dat nogal wat. Dit is naar onze mening oproepen tot haat. De NPO heeft een verantwoordelijkheid, ook voor een boodschap die niet van hen afkomstig is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore