Nederland

Sportclubs massaal in de fout, minderjarigen kunnen makkelijk alcohol kopen

30 april 2018 17:45 Aangepast: 01 mei 2018 12:30
De sportkantine van een sportclub. (deze kantine heeft niets met het verhaal te maken) Beeld © ANP

Sportverenigingen gaan massaal de fout in en schenken bijna allemaal alcohol aan minderjarigen. Bij maar liefst 82 procent van de voetbalkantines kunnen minderjarigen gewoon alcohol bestellen, blijkt uit onderzoek. De staatssecretaris eist actie: "We zijn de vrijblijvendheid voorbij."

Het Ministerie van Volksgezondheid liet onderzoek doen naar het alcoholbeleid bij sportverenigingen. Voor het onderzoek werden 'mystery-kids' ingezet: minderjarige jongeren van 17 jaar bestelden bier of wijn aan de bar van sportclubs.

Wat blijkt:

  • Bij driekwart (75,8 procent) van de onderzochte tennisclubs kregen 'mystery-kids' alcohol aan de bar mee. 
  • Bij hockeyclubs ging dat nog wat makkelijker: bij 4 op de 5 (81,2 procent) van de hockeyclubs konden 17-jarigen een biertje of wijntje bestellen. 
  • En bij 82,1 procent van de voetbalkantines konden jongeren alcohol krijgen.

De sportkantines doen het, vergeleken met andere plekken waar alcohol verkocht wordt, veruit het slechtst. Al gaat het ook in veel kroegen nog vaak mis, blijkt uit vergelijkbaar onderzoek. In bijna driekwart van de kroegen kunnen 17-jarigen gewoon een biertje bestellen. Bij supermarkten gaat het wel veel beter. Daar kregen 17-jarigen in ruim een derde van de winkels alcohol mee.

Ons-kent-onssfeer

De ons-kent-onssfeer is een van de redenen waarom veel sportkantines de regels aan hun laars lappen. Dat herkennen ze ook bij voetbalclub DOSR in Roelofarendsveen. De club krijgt meerdere controles van de gemeente in de vorm van lokteams waarin twee jongeren zitten. 

"Bij drie van de vier controles zijn we in de fout gegaan", zegt voorzitter Pim van der Meer. Dat zegt alles over alcohol in sportkantines. Iedereen kent de regels, maar de praktijk is lastig. "Als iemand van 18 jaar biertjes uitdeelt aan zijn medespelers van 17 bijvoorbeeld, dan valt dat niet te controleren", zegt Van der Meer. 

Actie en heldere afspraken

Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) vindt dat de tijd van toekijken voorbij is. Hij wil actie en heldere afspraken. Zo ziet hij bijvoorbeeld oplossingen in betere handhaving op de regels of het verschuiven van de schenktijden naar een later tijdstip. "Ik wacht op het voorstel van de sportbonden, maar we zijn de vrijblijvendheid echt voorbij", zegt de staatssecretaris.

De KNVB laat RTL Nieuws weten dat de naleving beter moet. "We werken als sportbond graag samen met staatssecretaris Blokhuis om dit te realiseren en om zo een bijdrage aan het toekomstige preventieakkoord te leveren en te komen tot concrete acties ter bevordering van de gezondheid in onze samenleving."

Sportorganisatie NOC*NSF​​ wil geen algeheel alcoholverbod in sporkantines. "Het is goed dat volwassenen met elkaar een drankje kunnen drinken na een wedstiijd, maar wel met mate natuurlijk", zegt een woordvoerder. "Samen met de clubs moeten we zorgen voor een nog betere bewustwording en betere handhaving. Je zult dan zien dat het de komende jaren nog beter zal gaan."

Dit doet alcohol met het brein van een kind:

Verslaggever Britta Sanderss legt uit wat alcohol doet met het brein van een jongere. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Dit doet alcohol met het brein van een kind

`