Nederland

Tachtig procent Nederlanders ook echt twee minuten stil op 4 mei

29 april 2018 19:30
Beeld © ANP

Dodenherdenking mag niet verdwijnen, ook niet als de allerlaatste overlevenden van de Tweede Wereldoorlog er niet meer zijn. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Slechts weinig Nederlanders vinden dat de herdenking minder betekenis heeft naarmate die oorlog verder achter ons ligt. Ruim driekwart is het oneens met de stelling dat de herdenking uiteindelijk mag worden afgeschaft. Bijna acht op de tien houden tijdens de herdenking daadwerkelijk twee minuten stilte.

Álle slachtoffers van álle oorlogen

Een kwart van de Nederlanders herdenkt op 4 mei álle slachtoffers uit de hele wereld van álle oorlogen. De Tweede Wereldoorlog wordt door Nederlanders het vaakst genoemd als wordt gevraagd naar de belangrijkste historische gebeurtenis, vaker dan recentere gebeurtenissen zoals de aanslagen van 11 september 2001 en de val van de Berlijnse muur.

De gegevens komen uit het Doelgroepenonderzoek, uitgevoerd door Motivaction en de Universiteit Utrecht samen met onder meer het NIOD en uit het jaarlijkse Nationaal Vrijheidsonderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore