Ga naar de inhoud
Nederland

6000 km wandelen zonder geld: 'Ik gebruik kerken en Tinder voor een slaapplek'

Henk van der Klok Beeld © Privéfoto

Wandelen naar Jeruzalem klinkt al als een behoorlijke opgave, maar als je dat dan ook nog eens doet zonder geld, lijkt het haast onmogelijk. Toch gaat Henk van der Klok (32) de uitdaging aan. Kerken en een Tinderaccount moeten hem aan slaapplekken helpen.

Het afscheid van ouders, vrienden en kennissen zit er net op. Henk is vertrokken uit Stadskanaal en begonnen aan de eerste kilometers van zijn wandeltocht. Er zullen er nog ongeveer zesduizend volgen de komende maanden. Het is niet de eerste keer dat Henk een lange wandeltocht maakt. Toch is het deze keer anders, want Henk neemt geen geld mee. "Ik heb net mijn creditcards, pinpassen en laatste contante geld afgegeven. Deze reis doe ik niks met geld."

Bewijsdrang

Sinds 2011 is Henk actief aan het reizen. Hij liep drie keer naar Santiago de Compostella, fietste van Nederland naar Istanboel en kanode in 110 dagen de hele Mississippi af. "Ik hou gewoon heel erg van avontuur", maar het reizen betekent meer voor Henk.

"Mijn vader en broer hadden een eigen bedrijf. Ik was de opgever, ik maakte nooit iets af. Geen opleiding, geen sport, geen hobby." Het moment dat Henk stopte bij het Korps Mariniers, hakte er extra hard in. "Het voelde als falen." In het reizen ontdekte Henk iets waar hij wél goed in was. "Ik kon bewijzen aan mijn vader dat ik dingen kan afmaken." 

Geen geld

Dat Henk nu al zijn geld heeft thuisgelaten is nieuw. "Dit is voor mij ook een uitdaging. Ik was hier vanochtend ook wel nerveus over", vertelt hij. Om nu de tocht naar Jeruzalem te kunnen maken, moest hij zijn vaste baan opzeggen. "Daar maak ik me niet zo druk om. Ik heb over de hele wereld gewerkt en het komt altijd goed."

Met het reizen zonder geld hoopt Henk een positieve boodschap over te brengen. "Ik wil laten zien dat de wereld niet per se zo verrot is als je op televisie ziet. De wereld is vaak mooier dan je denkt." Op zijn website deelt hij de verhalen van mensen die hem helpen tijdens zijn reis.

Tinderaccount

Doordat hij geen geld heeft, is Henk volledig afhankelijk van anderen. "Ik kan langs kerken gaan met mijn pelgrimspaspoort. Dan krijg je een slaapplek en wat eten." Daarnaast hoopt hij dat mensen eten willen doneren in zijn meegebrachte bakje. "Mijn plan is om langs restaurants te gaan en mijn verhaal uit te leggen. Restaurants gooien veel eten weg en in plaats van in de prullenbak, kunnen ze het ook aan mij geven. 

Slaapplekken wil Henk niet alleen regelen via kerken, maar ook via Tinder. "Ik swipe iedereen naar rechts en dan zien we het wel", lacht hij. 

Goed doel

Naast de persoonlijke uitdaging, hoopt Henk ook geld op te halen met zijn reis. Via zijn website kunnen mensen donaties maken voor straatkinderen op de grens tussen Thailand en Birma. "Ik heb daar zelf gewerkt in een weeshuis, maar daar kunnen ze nu door een gebrek aan middelen niet meer kinderen opnemen. Zij zitten in dezelfde situatie als ik, behalve dat zij geen keus hebben."

Miniatuurvoorbeeld

De tocht

De wandeltocht van Henk start in Stadskanaal, helemaal in Noord-Nederland. Via onder andere Frankrijk, Italië, Griekenland en Turkije loopt hij naar Israël. Op zijn website is via een GPS-tracker live te zien waar Henk loopt. Vanavond hoopt hij aan te komen in Borger (Drenthe) en morgen komt hij in Hoogeveen. "Tegen die tijd zal mijn eten wel op zijn denk ik, dus dan begint het avontuur echt."

Henk hoopt op 10 november aan te komen in Jeruzalem. Veel tijd voor vertragingen heeft hij niet, want op 15 november moet hij al spreken over zijn reis in Ierland en op 22 november begint hij aan een nieuwe baan in Lapland.

Wandelen goed voor je brein

Met wandelen verbrand je niet alleen calorieën, het is ook nog eens goed voor je brein. Professor doctor Erik Scherder legt uit waarom.

Meer op rtlnieuws.nl: