Ga naar de inhoud
Nederland

Voeding met extra proteïne is 'onzin en pure geldklopperij'

Producten die zichtbaar promoten extra proteïnen te hebben.

Het eten van voeding waarin 'extra proteïnen' zitten, is onzin. Dat stelt voedingsdeskundige Jaap Seidell in zijn nieuwste boek. "Het zijn vaak dure producten en je hebt die extra proteïne echt niet nodig."

'Super granola', 'speciale eiwitshakes' en 'biologisch lijnzaad met extra eiwitten'. Flink wat producten in de supermarkten worden tegenwoordig gepromoot met 'extra proteïnes', ook wel eiwitten. Fabrikanten benoemen deze zogenoemde gezonde proteïnen maar al te graag met wervende teksten. 

Onzin

Een slim lokkertje dus. Vooral mensen die sporten en meer spieren willen kweken zijn in de producten geïnteresseerd. "Het verkoopt, maar het is onzin en geldklopperij", zegt Jaap Seidell. De hoogleraar Voeding en Gezondheid heeft in zijn nieuwste boek 'jongleren met voeding' aandacht hiervoor. "Met ons gewone eten krijgen we namelijk al meer dan voldoende proteïnen binnen. Eigenlijk al te veel van wat nodig is, dus trap er niet in."

Proteïnen zitten bijvoorbeeld in vlees, vis en eieren. Dat zijn dierlijke eiwitten. Plantaardige eiwitten zitten onder meer in het tarwe van ons brood. In zowel één ei als 100 gram gekookte
bruine bonen zit ongeveer 8 gram eiwit en in een onsje biefstuk 24 gram.

De gemiddelde Nederlandse man van 85 kilo heeft 68 gram eiwit per dag nodig, maar krijgt gemiddeld 95 gram binnen. De gemiddelde Nederlandse vrouw van 70 kilo heeft 56 gram nodig, maar krijgt al snel 68 gram binnen.

Pure verleiding

Sjoerd van de Wouw van Foodwatch bevestigt het verhaal. "Het is een marketingtruc van fabrikanten. Met deze teksten hopen ze hun producten beter te verkopen. Maar het is onzin." Van de Wouw vervolgt: "We hebben dit eerder gezien bij vitamines. Zo'n 70 procent van de producten waarop staat 'extra vitaminen' zijn juist ongezonde producten, zoals ijsjes en koekjes. Het is puur om de consument te verleiden om iets te kopen wat hij lekker vindt en waarbij ook nog eens wordt gedacht dat het gezond is."

Er is een kleine uitzondering. Bodybuilders of sporters die heel erg veel trainen kunnen wel wat extra eiwitten gebruiken. Maar hoogleraar Seidell waarschuwt ook bij deze groep: "Ook deze mensen moeten heel precies kijken wanneer ze wat extra nemen en wanneer niet." 

Veel kwaad doen

Of het ongezond is als je te veel proteïnen binnenkrijgt? Seidell: "Het valt mee. Je lichaam verbrandt de eiwitten namelijk wel of slaat het op als vet in je lichaam."

Mensen die boven de 150 gram per dag uitkomen, moeten wel oppassen. Dan is er volgens de hoogleraar een mogelijk verhoogd risico op kanker. "En kan het zelfs schade aan organen zoals nieren veroorzaken omdat zij het moeten verwerken."

Wat sporters beter kunnen eten? "Neem bijvoorbeeld een banaan."

We eten veel te veel zout:

Meer op rtlnieuws.nl
Laat kaas en frisdranken vaker staan: we eten te veel zout