Ga naar de inhoud
Nederland

Woede over bespotten Amalia op social media: 'Verschrikkelijk voor een 14-jarige'

Amalia met haar vader koning Willem-Alexander tijdens de viering van Koningsdag in Groningen.

Prinses Amalia was op social media tijdens Koningsdag gisteren het doelwit van spot. "Te erg voor woorden om zo je gal te spuwen én dan ook nog eens bij een meisje van 14 jaar", zegt kinderpsycholoog Tischa Neve.

Onder meer op Twitter gingen mensen massaal los op het uiterlijk van de 14-jarige prinses. Die spot veroorzaakte vervolgens weer veel verontwaardiging en woede. 

'Doodschamen'

Onder meer de column van AD-journalist Angela de Jong voedde de woede over spot op social media. De Jong schrijft in haar column dat mensen 'die lekker losgaan over Amalia zich moeten doodschamen'. Haar verhaal wordt massaal omarmd en gedeeld.

Facebook en Twitter stromen vol met reacties waarin mensen zich schamen voor 'de zieke' reacties en het te laag voor woorden vinden om zo'n jong meisje zo af te branden. 

Voor niemand prettig

Kinderpsycholoog Neve noemt het afbranden van het oudste prinsesje 'verschrikkelijk'. Wat ze vooral kwalijk vindt, is dat een pubermeisje slachtoffer is geworden. "Amalia is pas 14 jaar. Dat is een heel kwetsbare periode", zegt Neve.

"Pubers zijn op deze leeftijd heel erg met zichzelf bezig. Ze hebben veel vragen: ben ik wel goed? Word ik wel gewaardeerd? Pas ik wel in het plaatje? Niemand vindt het leuk om op z'n uiterlijk afgerekend te worden, maar voor een puber van 14 jaar is het nog eens extra pittig."

Lager

We kunnen niet in het hoofd van Amalia kijken, vervolgt de kinderpsycholoog. "Zo'n meisje krijgt natuurlijk veel begeleiding. Ze zal wel wat gewend zijn en wordt natuurlijk goed beschermd, maar dan nog. Dit meisje kan er niets aan doen dat ze prinses is. Ze heeft niet voor dit leven gekozen. Daarom is het des te lager om dit bij zo'n meisje te doen."

Hoe zij het gedrag op social media verklaart? "Ik ben kinderpsycholoog. Gelukkig hoef ik het gedrag van volwassenen niet te analyseren. Maar blijkbaar willen veel mensen altijd maar ergens iets van vinden. Het ook een soort misplaatste jaloezie. En met social media is dat heel makkelijk om te doen."

Dat vandaag veel mensen op social media afstand nemen van de spot, vindt Neve mooi. "Dit is prachtige steun voor prinses Amalia."

Genieten: de hoogtepunten van Koningsdag 2018

Dit zijn de hoogtepunten van Koningsdag 2018 in Groningen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Koningsdag was groot feest zonder veel ongeregeldheden