Nederland

Zorgen om financiering Haagse moskee vanuit Koeweit

28 april 2018 11:17 Aangepast: 03 mei 2018 23:58
Beeld © ANP

Zowel de Tweede Kamer als de burgemeester van Den Haag maakt zich grote zorgen over de berichten dat de Haagse As Soennah-moskee geld krijgt van een omstreden financier in Koeweit.

Volgens NRC en Nieuwsuur heeft inlichtingendienst AIVD de gemeente Den Haag vorig jaar vertrouwelijk geïnformeerd dat het islamitische centrum steun krijgt van de liefdadigheidsinstelling RIHS in Koeweit, die in verband wordt gebracht met terrorisme. 

Zeer zorgwekkend

Als dat klopt is dat 'zeer ernstig en zeer zorgwekkend'. Dat zegt burgemeester Pauline Krikke van Den Haag. Ze zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de juistheid van de berichtgeving, maar kan niets zeggen over welke informatie de gemeente wel of niet van geheime diensten krijgt. "Ook al zouden we zijn geïnformeerd, we kunnen en mogen niets met die informatie doen."

RIHS zit volgens de AIVD ook achter de koop van een pand aan de rand van de Schilderswijk, waar de As Soennah-moskee van plan is een islamitische school te vestigen. De gemeente wist dit na de tip van de inlichtingendienst te voorkomen door de moskee te houden aan het bestemmingsplan, dat geen onderwijs toestaat in het pand.

Onverantwoord 

Ook partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen. PVV-leider Geert Wilders wil er snel premier Mark Rutte over aan de tand voelen in de Kamer. Hij wil de As Soennah sluiten omdat 'het openhouden van zo'n moskee levensgevaarlijk en onverantwoord is'. 

Regeringspartij ChristenUnie zegt zich 'hier al vijf jaar druk' om te maken, samen met de SP en coalitiepartners D66, CDA en VVD. Voorman Gert-Jan Segers verwacht van het nieuwe kabinet dat het gaat doen 'wat het vorige steeds weer naliet: onze vrijheid verdedigen tegen de import van onvrijheid vanuit onder andere Golfstaten'.

Snel maatregelen

As Soennah meldde gisteren dat er weleens kwam uit Koeweit, 'maar dat was langer geleden, niet recent'. De moskee zegt dat giften uit het buitenland niet verboden zijn en dat er op geen enkele wijze invloed is uitgeoefend.

Kamerleden willen een debat over de kwestie. Krikke wil met het kabinet zo snel mogelijk maatregelen nemen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Haagse moskee krijgt dreigbrief met speelgoedvrachtwagen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore