Nederland

Crisis bij SP in Limburg: leegloop uit onvrede met landelijke partijkoers

27 april 2018 18:22 Aangepast: 03 mei 2018 23:26
Beeld © ANP

De SP in Limburg ligt op ramkoers met de landelijke partijtop. Vandaag stapten liefst 5 leden van Provinciale Staten en een SP-provinciebestuurder op uit onvrede met de nieuwe koers van de partij.

Waaruit die onvrede bestaat, is niet precies duidelijk, maar in een verklaring laten ze wel weten dat 'de partij steeds verder lijkt af te drijven van de eerder ingezette koers om meer bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen.'

'Verantwoordelijkheid nemen onmogelijk gemaakt'

Volgens regionale krant De Limburger verwijten ze de landelijke partijtop zelfs een koers te varen die het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid onmogelijk maakt. 

Provinciebestuurder Daan Prevoo trad enkele uren later af en maakte de crisis compleet. "Ik ben tot de slotsom gekomen dat ik er geen vertrouwen in heb dat ik mijn functie als uitvoerend bestuurder nog langer op een integere wijze kan uitvoeren", stelt hij in een verklaring.

Derde partij

De SP is in Limburg met 8 zetels en twee provinciebestuurders de derde partij, na het CDA en de PVV. In zes van de twaalf provincies zit de SP in het provinciebestuur.

Lieke Smits, algemeen secretaris van de landelijke SP, laat weten 'heel verrast' te zijn. Ze wist dat er 'een stevige inhoudelijke discussie' in de partij in Limburg was maar deze stap is  'heel jammer'. Ze is het ook niet eens met de kritiek. Smits heeft geen aanleiding om te denken dat er in meer provincies zoiets aan de hand is. Volgens haar blijft de tweede SP-gedeputeerde, Marleen van Rijnsbergen, gewoon zitten.

Meer op rtlnieuws.nl:
Lilian Marijnissen in de voetsporen van vader Jan: 'Ik kan niet wachten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore