Ga naar de inhoud
Nederland

Ziekenhuis berispt 85 medewerkers na stiekem inkijken dossier 'Barbie'

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft 85 medewerkers een officiële waarschuwing gegeven omdat ze stiekem aan het neuzen waren in het dossier van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie.

Als ze nog eens de fout ingaan, volgt ontslag op staande voet, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt. Aangezien dit voor alle betrokkenen de eerste waarschuwing is, volgen nu geen ontslagen.

Betrokkenheid

Het bekijken van medische privégegevens mag alleen als er een medische betrokkenheid is bij die patiënt. De medewerkers hadden 'geen behandel- of zorgrelatie met de patiënt', aldus het ziekenhuis na intern onderzoek. Begin deze maand werd al bekend dat het waarschijnlijk om tientallen medewerkers ging. De medewerkers bekeken het dossier binnen een intern systeem van het ziekenhuis: Chipsoft.

Ook de Autoriteit Persoonsgegevens begon een onderzoek. De Patiëntenfederatie sprak van een 'cultuurprobleem'.

Online cursus

Om privacyschendingen in de toekomst te voorkomen, scherpt het ziekenhuis de procedures verder aan. Zo krijgen medewerkers een extra waarschuwing wanneer ze een dossier openen, gaat het ziekenhuis met extra steekproeven controleren of de regels worden gevolgd en moet iedere medewerker die toegang heeft tot de patiëntendossiers een online cursus volgen over privacy.

In totaal werken in het HagaZiekenhuis, inclusief specialisten, ruim 3800 mensen.

Geschrokken

Het Haga-ziekenhuis heeft Barbie drie weken geleden van de situatie op de hoogte gesteld en melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ze zeiden erg geschrokken zijn door het gedrag van de medewerkers.

Alle medewerkers krijgen een brief waarin nog eens het belang van beroepsgeheim, vertrouwelijkheid en privacy wordt benadrukt. Tijdens werkoverleg en introductiebijeenkomsten komt er ook meer aandacht voor deze onderwerpen. Patiënten kunnen er daarnaast zelf voor kiezen hun persoonlijke gegevens extra af te schermen voor medewerkers.

Zo moet de nieuwe privacywet jouw gegevens beter gaan beschermen:

Bij bijna alles wat je online doet, deel je persoonlijke gegevens. Het is niet altijd duidelijk waar die gegevens voor gebruikt worden. Vanaf mei moeten bedrijven zich daarom aan een nieuwe privacywet houden. Dit gaat er veranderen.

Meer op rtlnieuws.nl: