Nederland

Buitenbaden steeds vaker rookvrij: 'Eigenlijk heel logisch'

28 april 2018 06:41 Aangepast: 03 mei 2018 23:53
De Houtvaart in Haarlem is al rookvrij. Beeld © Longfonds

Het is de tijd dat veel buitenzwembaden weer opengaan voor het zomerseizoen. Maar een sigaretje opsteken is er bij veel zwembaden niet meer bij. Het aantal zwembaden dat maatregelen neemt tegen roken, is enorm gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Volgens het Longfonds was er vorig jaar nog maar een handjevol rookvrije zwembaden. Dit jaar zijn er zeker 30 zwembaden waar maatregelen zijn genomen. Zo geldt vanaf dit jaar een rookverbod in alle buitenzwembaden van Amsterdam. Maar bijvoorbeeld ook het zwembad van Veenhuizen en openluchtzwembad Klarenbeek zijn vanaf dit jaar rookvrij.

Logisch

Buitenzwembad de Houtvaart in Haarlem is al wat langer rookvrij. Volgens bedrijfsleider Onno Visser zijn er op het besluit geen negatieve reacties gekomen. "Iedereen heeft geaccepteerd dat er niet gerookt mag worden. En eigenlijk is het ook alleen maar logisch dat je niet rookt op een plek waar veel kinderen zijn. In rijen in pretparken wordt ook niet meer gerookt."

Bij het Twentebad in Hengelo mag roken sinds vorig jaar alleen nog op het achterste gedeelte van de ligweide. Ook hier geen klachten. Badmanager Ilija Melisie: "Voordat het verbod er was, kregen we wel klachten over peuken op de grond en dat mensen in de rook zaten. Nu zijn de reacties positief. En mensen snappen het ook wel. Ze vinden het of heel fijn, of zien het als iets wat toch niet tegen te houden is."

Rookvrij de norm

Hoewel er nog steeds meer zwembaden zijn waar roken op ligweides heel normaal is, is het Longfonds blij met de ontwikkeling. "Het buitenzwembad met veel spelende kinderen is juist een plek waar rookvrij de norm zou moeten zijn", zei directeur Michael Rutgers van het Longfonds er eerder over.

Het Longfonds wil dat alle zwembaden rookvrij worden. "We zijn blij om te merken dat er steeds meer steun komt om dit soort omgevingen rookvrij te maken. De longen van jonge kinderen zijn nog kwetsbaar en volop in ontwikkeling. Naast peuken op de grond, zijn de risico's vooral meeroken en voorbeeldgedrag: zien roken, doet roken."

Waar kun je nog wel roken in 2020?

In 2003 kon je op elke plek een sigaret opsteken, maar dat is vandaag de dag ondenkbaar. Een overzicht van hoe het de rokers in de afgelopen jaren moeilijker is gemaakt.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Hé, doe die sigaret eens uit!' Hierom durven we dat niet te zeggen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore