Nederland

Zo scoor je de beste koopjes en verkoop je het meest op de vrijmarkt

26 april 2019 15:04 Aangepast: 27 april 2019 08:57
Beeld © ANP

Ben jij van plan om naar de rommelmarkt te gaan, je spullen uit te stallen en alles te verkopen? Of wil je juist voor een goede prijs wat nieuwe kleding of meubels op de kop te tikken? Met deze tips lukt dat je het best.

Denk je dat je van al je spullen af komt door simpelweg hard te schreeuwen? Dan heb je te snel gedacht, zegt consumentenpsycholoog Patrick Wessels. Om als verkoper weer met lege tassen de rommelmarkt af te lopen, moet je aan veel meer denken. "Er zijn veel trucjes die je kunt gebruiken om meer te verkopen."

Zoek naar overeenkomsten

Miniatuurvoorbeeld

Om te beginnen moet je er volgens Wessels voor zorgen dat je kopers je aardig vinden. "Als mensen je sympathiek vinden, zijn ze sneller geneigd iets van je te kopen. Dat doe je door naar overeenkomsten tussen jou en de koper te zoeken. Als je bijvoorbeeld op de vrijmarkt in Leiden staat, kun je aan iemand vragen of diegene daar vandaan komt. Als dat zo is, zeg je: oh wat leuk, ik woon hier al mijn hele leven!"

Daarnaast is het verstandig om tijdens het gesprek bepaalde woorden te gebruiken of juist te vermijden. "Zeg niet dat iemand iets moet. Veel mensen zijn daar allergisch voor, je haalt het gevoel van autoriteit bij iemand weg en bepaalt voor hem of haar wat zij het beste kan doen. Het is juist wel handig om dezelfde woorden als de ander te gebruiken. Zegt je potentiële koper rommelmarkt in plaats van vrijmarkt? Gebruik dat woord dan ook, daardoor zal diegene je aardiger vinden."

'Ja!'

Ook kun je ervoor zorgen dat mensen in het gesprek zo veel mogelijk 'ja' zeggen, zodat ze sneller geneigd zijn om dat ook te zeggen tegen hun aankoop. "Als iemand tijdens een gesprek vaak 'ja' zegt, willen ze daar later in het gesprek liever niet meer op terugkomen. Vraag dus of iemand lekker over de rommelmarkt aan het struinen is, het er ook zo leuk vindt, en vraag dan pas of een bepaald product niet iets voor hem of haar is", zegt Wessels.

​Tot slot is het belangrijk hoe je je producten presenteert en wat voor prijs je erop plakt. "Wil je van al je rommel op zolder af? Presenteer het dan ook lekker rommelig, dat werkt beter. Verkoop je juist best wel mooie en dure producten? Leg het dan heel netjes neer, leg er eventueel wat aankleding bij en zorg dat het geheel er aantrekkelijk uitziet."

Leuke prijs

Voor de prijzen geldt dat je voor producten die je nodig hebt een andere strategie moet volgen dan voor producten die alleen mooi of leuk zijn. Bij bijvoorbeeld stofzuigers, waterkokers of een afwasborstel kun je het beste een niet-afgeronde prijs gebruiken. "Zoals 1,64. Mensen denken dan: dat zal wel precies de waarde zijn. Bij producten als een puzzel of een trui kun je juist het beste een ronde prijs kiezen, zoals 2 of 3 euro. Mensen kopen die producten op gevoel en denken daarbij minder na over de prijs."

Zo scoor je de beste koopjes

  • Bedenk van tevoren of je specifiek naar een bepaald product op zoek gaat of gewoon een leuke dag wil hebben. Als je echt een bepaald tafeltje wil vinden, richt je dan daarop en laat je niet verleiden door andere aankopen. Dat lukt je beter als je iemand meeneemt die van die strategie weet. Als je dan toch iets anders moois tegenkomt, kan diegene je ervan weerhouden het te kopen.
  • Ga je onderhandelen? Zet dan laag in. Hoe lager je eerste bod is, hoe lager de prijs uiteindelijk zal worden. Let wel op dat je niet te laag inzet (bied geen vijf euro voor een fiets), dan zal de koper het een onrealistisch bod vinden en loopt de koop stuk. Zorg er daarnaast voor dat de verkoper je aardig vindt, door bijvoorbeeld complimenten te geven, dan zal de verkoper sneller iets aan jou teruggeven.
  • Tot slot: als je op zoek bent naar bijzondere spullen, ga dan vooral naar de kraampjes waar verder niemand staat. Als iedereen naar een bepaald kraampje gaat en jij wil daar ook heen, ben je te laat. Sla dus de drukke plekken over en ga verderop op zoek naar de pareltjes.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van