Nederland

'Fel debat waar Rutte nog wel even een kater aan overhoudt'

26 april 2018 00:22 Aangepast: 27 april 2018 14:43
Beeld © ANP

"Alhoewel premier Rutte niet echt in de problemen is gekomen, zal hij nog wel even een kater aan dit debat overhouden." Dat concludeert politiek commentator Frits Wester na het negen uur durende debat over de dividendbelastingmemo's dat eindigde met een motie van afkeuring tegen de premier.

Een motie van afkeuring wordt gezien als een minder zware veroordeling dan een motie van wantrouwen. "In de praktijk blijft deze motie van afkeuring zonder gevolgen", zegt Wester. "Maar de relatie tussen Rutte en de oppositiepartijen heeft wel een deuk opgelopen. Dat moet Rutte tot nadenken stemmen."  

Een groot deel van de oppositiepartijen steunt een motie van afkeuring. Het gaat om GroenLinks, PvdA, SP, PVV, Partij voor de Dieren, Krol, DENK en Forum voor Democratie. De SGP steunt de motie van afkeuring niet.

Harde verwijten

De verwijten van de oppositiepartijen richting Rutte waren hard tijdens het debat waarin de geloofwaardigheid van de premier centraal stond. Er was onrust over het bestaan van memo's en sommige oppositiepartijen vinden Rutte nog altijd niet overtuigend en geloven niet dat hij de waarheid spreekt. Volgens SP-leider Marijnissen is het vertrouwen in de premier weg. Soortgelijke woorden gebruikte PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Hij heeft een onwaarheid verteld en de fout niet gecorrigeerd." 

"Deze premier is fors beschadigd in politieke zin. Geen seconde heeft hij kunnen overtuigen", stelt PVV-leider Geert Wilders. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt dat 'de mist' voorkomen had kunnen worden en hij hoopt dat dergelijke verwarrende debatten in de toekomst vermeden kunnen worden.

Kater aan overhouden

Frits Wester zag een fel debat waarbij harde woorden zijn gevallen over de premier. "Ook al kwam Rutte niet echt in de problemen, hij zal hier zeker nog wel even een kater aan overhouden."

Premier Rutte versus de oppositie:

Meer op rtlnieuws.nl
Eric Wiebes door het stof: ik had helderheid moeten geven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore