Nederland

Advies Oostvaardersplassen: aantal grote grazers halveren, 980 edelherten afschieten

25 april 2018 14:31 Aangepast: 25 april 2018 14:58
Edelherten in de Oostvaardersplassen. Beeld © ANP

Er zijn te veel grote grazers in de Oostvaardersplassen. Er zijn nu ongeveer 2260 grote grazers, dat moet bijna de helft minder worden. Dat staat in het langverwachte advies van een commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel.

De commissie adviseert om 980 edelherten af te schieten, dit geldt ook voor gezonde edelherten. Volgens de commissie is er 'uit oogpunt van uitvoerbaarheid geen andere mogelijkheid'. 

Paarden en runderen

Het aantal paarden dient volgens de commissie te worden verminderd met 180. Volgens de commissie kan dit door een zo groot mogelijk deel te vangen, uit het gebied te verwijderen en te vervoeren naar gebieden elders in Nederland. Het aantal runderen in het gebied hoeft wat de commissie betreft niet naar beneden. 

"Doel van het beleid moet zijn dat er levensvatbare populaties grote grazers in het Oostvaardersplassengebied zijn en dat het welzijn van de dieren is gewaarborgd. Voorkomen moet worden dat dieren onnodig lijden vanwege voedseltekorten en dat er in de winter te weinig beschutttingsmogelijkheden zijn."

Langverwacht advies

Een commissie onder leiding van voormalig staatssecretaris Pieter van Geel bracht vandaag het advies uit over nieuw beleid voor het beheer van grote grazers in de Oostvaardersplassen. Het rapport is gemaakt in opdracht van de provincie Flevoland. Het zou eigenlijk al eind maart gepresenteerd worden, maar de publicatie werd uitgesteld na opgelaaide maatschappelijke discussie over het onderwerp.

Actievoerders verzetten zich de afgelopen tijd fel tegen het niet bijvoeren van de herten, konikpaarden en heckrunderen, waardoor veel dieren in het gebied sterven. Begin deze maand werd bekend dat bijna 3000 grote grazers in de Oostvaardersplassen, meer dan de helft van de totale kudde, de winter niet overleefd hebben.

Critici wijzen er onder meer op dat de dieren niet naar elders kunnen trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan. Vanwege de onrust besloot de provincie Flevoland toch bij te voeren. 

'Dit dier is uitgemergeld'​​

Verontwaardigde dierenliefhebbers namen het heft in eigen hand en gingen de dieren in de Oostvaardersplassen bijvoeren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore