Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Opmerkelijke rol Wiebes: hij ontving en schreef zelf memo's

25 april 2018 00:23 Aangepast: 03 mei 2018 16:27
Eric Wiebes schreef VVD-memo over dividendbelasting Beeld © ANP

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) speelt een zeer opmerkelijke rol in de discussie over dividendbelasting. Wiebes zei vrijdag nog niks te weten over memo's, maar nu blijkt dat hij zelf meerdere notities kreeg van zijn ambtenaren en hoogstpersoonlijk een VVD-notitie schreef.

Premier Rutte gebruikte die notitie in gesprekken met onderhandelaars.

Informele gesprekken

"Met het stuk poogde mijn partij een voorstel te doen op het terrein van dividendbelasting en aanverwante dossiers dat als geheel aanvaardbaar kon zijn voor de andere partijen en de basis zou kunnen vormen voor een tekst in het regeerakkoord", schrijft Rutte aan de Tweede Kamer.

Voor het interne VVD-stuk is gebruik gemaakt van ambtelijke stukken van Financiën en Economische Zaken. Wiebes heeft ook met de Unilever-topman Paul Polman over onder meer de dividendbelasting gesproken. Rutte benadrukt dat het stuk formeel niet bij de formatiestukken hoort, maar dat hij ze 'in deze uitzonderlijke situatie' de Kamer niet wil onthouden.

Bekijk hier de reactie van Wiebes van afgelopen vrijdag:

'Munitie voor oppositie'

De oppositie heeft veel vragen over de kennis die Rutte tijdens de formatie had van memo's van departementen over afschaffing van dividendbelasting. Rutte heeft steeds ontkend dat hij op de hoogte was van documenten hierover. Morgen is er een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Volgens politiek commentator Frits Wester wordt dat een zwaar debat voor Rutte.  "Premier Rutte moet morgen deze omstreden maatregel opnieuw verdedigen tegen een zeer kritische oppositie. Het zal een zwaar debat worden."

De oppositie zal volgens Wester nu ook 'veel munitie zien in de overwegend negatieve adviezen van ambtenaren'. En de oppositie, zegt Wester, 'wil weten hoe het kon dat premier Rutte de stukken niet kende of er geen herinneringen aan had. Iets wat de oppositie gewoonweg niet gelooft'.

Frits Westers eerste commentaar over de vrijgegeven memo's:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore