Nederland

Grote twijfels over afschaffen dividendbelasting in vrijgegeven memo's

24 april 2018 22:39 Aangepast: 03 mei 2018 16:30
Rutte zei zich niets van de memo's te kunnen herinneren.

Ambtenaren zijn zeer kritisch over de afschaffing van de dividendbelasting. Dat blijkt uit de geheime memo's die het kabinet heeft vrijgegeven. Premier Mark Rutte zei keer op keer dat deze maatregel noodzakelijk is om Nederland aantrekkelijk te houden voor grote bedrijven.

Rutte verdedigde de afschaffing van de dividendbelasting altijd heel fel, maar in de stukken die nu zijn vrijgegeven wordt een heel ander beeld geschetst. Ambtenaren zeggen dat het niet essentieel is om grote bedrijven zoals Shell en Unilever in Nederland te houden. Bovendien is er geen garantie dat die bedrijven hier blijven als de dividendbelasting wordt geschrapt.

'Doorsluisland'

Volgens de documenten vergroot de afschaffing de kans dat Nederland door grote bedrijven wordt gebruikt als 'doorsluisland’ om de belastingdruk te verlagen. "Dat is niet in lijn met de Nederlandse inzet ten aanzien van de bestrijding van belastingontwijking en slecht voor het imago van Nederland", schrijven ambtenaren van Financiën. Een verlaging van de vennootschapsbelasting zou meer voor de hand liggen.

Ook het Centraal Planbureau kan niet cijfermatig onderbouwen dat het afschaffen van de dividendbelasting economisch Nederland vooruit helpt. Opmerkelijk is dat ambtenaren van Economische Zaken wél pleiten voor de afschaffing van de dividendbelasting, omdat het juist beter zou zijn voor het vestigingsklimaat in Nederland.

Frits Westers eerste commentaar over de vrijgegeven memo's:

Pittige argumenten

Het kabinet heeft twaalf geheime ambtelijke stukken vrijgegeven over de dividendbelasting waar de oppositie al maanden om had gevraagd. In de stukken staan vrij pittige argumenten tegen het afschaffen van de dividendbelasting.

De oppositie reageert fel. PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt tegen RTL Nieuws: "De documenten geven een ontluisterend beeld. Het kabinet heeft opnieuw gekozen voor de multinationals en niet voor de mensen. En iedereen hielp toedekken. Mensen moeten altijd zeker kunnen zijn van eerlijke informatie." Premier Rutte was volgens Asscher 'niet pathologisch onwetend, maar had moeite met de waarheid.​ De positie van de premier en van zijn derde kabinet is morgen in het geding'.

SP-leider Lilian Marijnissen stelt: "Ik snap wel dat Rutte dit geheim wilde houden. Steeds ongeloofwaardiger dat de minister-president hier niks van wist."

Rutte wacht zwaar debat

Morgen is er een debat in de Tweede Kamer over de kwestie. Volgens Frits Wester wordt dat een zwaar debat voor Rutte.  "Premier Rutte moet morgen deze omstreden maatregel opnieuw verdedigen tegen een zeer kritische oppositie. Het zal een zwaar debat worden."

De oppositie zal volgens Wester nu ook 'veel munitie zien in de overwegend negatieve adviezen van ambtenaren'. En de oppositie, zegt Wester, 'wil weten hoe het kon dat premier Rutte de stukken niet kende of er geen herinneringen aan had. Iets wat de oppositie gewoonweg niet gelooft'.

Rutte over de dividendbelasting

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore