Nederland

Primeur voor Nederlandse gevangenissen: speciale afdeling voor vaders

25 april 2018 06:00 Aangepast: 25 april 2018 11:08
Terry tijdens een optreden. Hij studeert aan het Artez Conservatorium in Enschede. Beeld © Terry Akins Facebook

Een primeur voor de gevangenissen in Leeuwarden en Veenhuizen. Zij hebben sinds deze week een aparte vadervleugel. Omdat zijn vader jaren in de gevangenis zat, juicht Terry Akins (24) het initiatief toe: "Als kind moet je niet ook gestraft worden met een gevangenisomgeving."

In de vadervleugel kunnen gedetineerde vaders bijvoorbeeld skypen voordat hun kinderen naar bed gaan, of hun kinderen daar vaker zien. Het doel van de vleugel is om de kinderen een betere band te laten houden met hun vaders. 

Beeld erger maken

De vader van Terry verdween achter de tralies toen hij op de basisschool zat. Hij kreeg dat op een vervelende manier te horen, zegt Terry. "De eerste informatie die we kregen, was dat hij zou zijn overleden. Een shockmoment. Vervolgens vernamen we via de media dat hij in de gevangenis zou zitten. Niemand had verwacht dat hij daar terecht zou komen, het was voor iedereen een grote verrassing."

De informatievoorziening over de gevangenis was toen nog niet zoals nu, zegt Terry. "Ik had niet echt een beeld van de gevangenis. Het enige dat je weet is wat je in films hebt gezien, in GTST. Daardoor maak je als kind het beeld in je hoofd erger, vele malen erger dan ze in werkelijkheid zijn."

Kind ook gestraft

Het bezoeken van zijn vader ging totaal anders dan nu met de vadervleugel. "We moesten langs op de reguliere bezoekuren. Dat betekent dat je, met je gezin, in een zaaltje komt met andere gedetineerden. Heel veel privacy heb je niet. Echt het gevangeniswezen ook, met tralies, kale grijze muren, sluizen. Dat is geen fijne omgeving. Eigenlijk word je als kind zo net zo goed gestraft."

Toen Terry op de middelbare school zat, veranderde de bezoekregeling. Exodus, een organisatie die (ex-)gedetineerden in Nederland begeleidt, zorgde ervoor dat hij op kindvriendelijker bezoek kon. "We zaten dan nog wel in één ruimte, maar we waren verder alleen maar met kinderen. In dat opzicht vinden er goede ontwikkelingen plaats; de vadervleugel is wel de meest ideale manier om op bezoek te gaan."

Taboe verdwijnt

Waarvoor zijn vader in de gevangenis zat en hoe lang, daar heeft Terry het liever niet over. Überhaupt heeft hij lang gezwegen over diens gevangenschap. "Als ik hem doordeweeks bezocht, moest ik op de basisschool altijd een smoes paraat hebben waar ik heen ging. Je leeft een dubbel leven op dat moment."

Inmiddels kiest Terry er nadrukkelijk voor om er wél mee naar buiten te treden, onder andere als ambassadeur voor Exodus. "Juist omdat er zoveel kinderen niet over praten. Vaak vertellen ze mij wel hun verhaal. Normaal praat ik er niet over, zeggen ze dan, maar ik hoorde dat jij ook zoiets hebt meegemaakt. Het taboe gaat er steeds meer af."

Na de gevangenis een eigen bedrijf

Mensen die net uit de gevangenis komen kunnen maar moeilijk een baan vinden. Stephan begon na zijn celstraf een eigen bedrijf en helpt daar nu ook andere gedetineerden mee.

Meer op rtlnieuws.nl:

`