Ga naar de inhoud
Nederland

Bevallen en een paar uur later weer fris en fruitig: 'Kate ligt overmorgen ook gewoon in bed'

Beeld © AFP

Krap zeven uur na haar bevalling verscheen Kate Middleton samen met prins William en hun zoontje op de trappen van het ziekenhuis. Het zorgde voor een golf aan reacties. Verloskundige Beatrijs Smulders is niet verbaasd. "Ik heb ontzettend veel Nederlandse vrouwen gezien die kort na de bevalling net zo stoer en trots stonden te stralen."

Daar stond ze dan met haar kersverse baby: perfect verzorgd haar en make-up, in een jurkje en op hakken. En daar kwamen nogal wat reacties op. Veel moeders verbaasden zich erover dat Kate zo fit oogde, of hadden medelijden met het feit dat Kate dit moest doen door het protocol van het Britse koningshuis. 

Reacties

Niet zo bijzonder

Dat Kate al zo snel na haar bevalling naar buiten kwam lijkt heftig, maar dat valt wel mee, zegt verloskundige en schrijfster van bevallingsboeken Beatrijs Smulders. "Ik doe dit werk al veertig jaar en ik heb ontzettend veel Nederlandse vrouwen gezien die kort na de bevalling net zo stoer en trots stonden te stralen als Kate."

Ook Smulders keek vol ontzag naar Kate en William op de trappen van het St. Mary's Hospital in Londen. "Ze stond echt te stralen", vertelt ze. Toch vindt Smulders het niet heel bijzonder dat Kate zo snel weer op haar benen stond. "Het verschilt natuurlijk enorm van persoon tot persoon, maar je kunt je echt top voelen na een bevalling."

Energiekick

Het heeft volgens Smulders alles te maken met de zogenaamde 'energiekick'. Die krijg je door adrenaline en endorfine. "Kort na de bevalling ben je opgelucht en komen al die stofjes vrij. Je wilt dan zo snel mogelijk weer in de benen om je baby aan de hele wereld te laten zien", legt Smulders uit.  "Het is een oergevoel, als een leeuwin die haar jong wil tonen." 

Juist als je bevalling langer duurt, krijg je een grotere energiekick na de tijd, vertelt Smulders. "Het is bedoeld voor het overleven van de soort. De eerste 24 uur ben je extreem alert en wil je alleen maar voor je jong zorgen." Daarna komt dan het inkakmoment. "Kate ligt overmorgen ook gewoon in bed in haar paleis hoor, daar durf ik op te wedden", lacht Smulders.

Eerste kind

Hoe fit je bent na een bevalling hangt natuurlijk af van hoe zwaar de bevalling is. Of je van je eerste, tweede, of derde kind bevalt, speelt hierin ook een grote rol. "Een eerste bevalling is altijd zwaarder en duurt vaak al snel 24 uur. Die eerste baby moet letterlijk de weg vrij maken", legt Smulders uit. "Bij het tweede of derde kind zie je vaker dat de moeder kort na de bevalling weer op de been is."

Enkele volgers op Facebook beaamden dit.

Voorbeeld

Bij Kate zouden een nagelstyliste en een kapper naar het ziekenhuis zijn gekomen om de kersverse moeder klaar te maken voor het fotomoment. Zoiets heeft Smulders nog nooit meegemaakt. "Daar zijn we veel te nuchter voor in Nederland en bovendien ook veel te zuinig", lacht ze.

Ze snapt wel dat de hertogin er vlekkeloos uit moet zien. "Het is wel jammer dat ze op pumps loopt en eruit ziet alsof er niks is gebeurd, maar dit is gewoon de Brittish way. Bovendien kon Kate ook lastig in een badjas voor de pers verschijnen", grapt ze.

Net bevallen en beeldschoon, zo doe je dat

Bij de geboorte van Kate's vorige kind,  zocht EditieNL uit hoe het kan dat Kate zo straalt en gaven ze een andere moeder een make-over om ook te stralen.

Meer op rtlnieuws.nl: