Ga naar de inhoud
Nederland

'Miljoenen uit Koeweit en Saoedi-Arabië naar Nederlandse moskeeën'

(Archieffoto) Beeld © ANP

Tientallen islamitische organisaties hebben de afgelopen jaren geld gekregen uit Koeweit of Saoedi-Arabië. Het gaat om miljoenen euro's. Dat blijkt uit informatie die de Nederlandse overheid tot nu toe geheim heeft gehouden.

De lijst met betalingen aan moskee-organisaties in Nederland is opgesteld met hulp van Koeweit en Saoedi-Arabië, melden NRC Handelsblad en Nieuwsuur vandaag. Sinds 2010 brengen de landen het ministerie van Buitenlandse Zaken hiervan op de hoogte. 

Ongewenste invloed

Het ministerie heeft de informatie voor zichzelf gehouden om de contacten met die twee landen niet in gevaar te brengen. De informatie zou wel vertrouwelijk met de Tweede Kamer zijn gedeeld. Die vraagt al jaren om meer transparantie over buitenlandse geldstromen naar moskeeën in Nederland, omdat het ook kan leiden tot ongewenste invloed van buitenaf.

Salafisme vaker gepreekt

Uit cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) blijkt dat het salafisme, de 'strenge' stroming in de islam, bezig is aan een opmars in Nederland. Het aantal moskeeën waar het salafisme wordt verkondigd, zou in vier jaar tijd meer dan verdubbeld zijn. Dat geldt ook voor het aantal salafistische predikers, melden NRC Handelsblad en Nieuwsuur.

De cijfers komen uit een presentatie waarmee gemeenten worden bijgepraat over 'trends en ontwikkelingen van het salafisme in Nederland', reageert de NCTV. Het zou gaan om 'globale inschattingen'.

Over wat salafisme inhoudt, schreven we eerder dit verhaal

Meer op rtlnieuws.nl:
'Nederlandse moskeeën kregen miljoenen van Koeweit'