Ga naar de inhoud
Nederland

Armeense kinderen van al uitgezette moeder mogen toch niet blijven

Kinderen demonstreerden vorig jaar tegen de uitzetting van Howick en Lili. Beeld © ANP

Twee Armeense kinderen uit Amersfoort, van wie moeder Armina Hambartsjumian al is uitgezet naar hun moederland, mogen toch niet blijven. Volgens de bestuursrechter in Utrecht heeft voormalig staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Klaas Dijkhoff hun nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning op 'tijdelijke humanitaire gronden' terecht afgewezen.

In augustus vorig jaar besloot de rechter al dat het gezin mocht worden uitgezet, maar alleen de uitgeprocedeerde moeder is toen op het vliegtuig gezet. Broer en zus Howick (12) en Lily (11) bleven achter en doken onder. Na twee weken werden ze gevonden. Daarna mochten ze de nieuwe procedure afwachten op een voor hen vertrouwde plek, bij een bevriend gezin van hun moeder.

ZIE OOK: Door Nederland uitgezette Armina 'nu hoopje ellende'

Opschudding

De uitzetting van de moeder zorgde voor veel opschudding. Klasgenootjes van de kinderen voerden vorig jaar actie op het Binnenhof tegen de uitzetting en ook Defence for Children verzette zich hevig tegen het besluit. Dijkhoff hield vol dat de moeder zelf 'de afweging heeft gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken'. Hij vertelde ook dat de vrouw meerdere procedures heeft gevoerd om in Nederland te blijven en dat al deze aanvragen zijn afgewezen, waarbij haar telkens is gezegd dat haar verblijf in Nederland niet rechtmatig was en dat zij Nederland moest verlaten.

Thumbnail
Moeder Armina en haar zoon Howick.

Kinderpardon

De kinderen zijn geboren in 2005 en 2006 en willen graag in Nederland blijven. Moeder Armina heeft jarenlang gestreden voor een verblijfsvergunning, maar kreeg steeds nul op het rekest. Ze kwamen ook niet in aanmerking voor de kinderpardonregeling. 

Howick en Lili probeerden in deze procedure een verblijfsvergunning in Nederland te krijgen met het argument dat hun moeder niet voor hun kan zorgen. Maar Justitie heeft inmiddels afspraken met Armenië gemaakt dat de kinderen daar na terugkeer eventueel voor opvang en begeleiding bij een Amerikaanse stichting terechtkunnen.

'Hoopje ellende'

Met Armina gaat het erg slecht. "Ze is een hoopje ellende, maar vertrouwt er nog altijd op dat ze met haar kinderen herenigd wordt", zeggen bekenden van haar. 

Haar Nederlandse vriendin Esther van Dijken uit het Groningse Winsum heeft haar onlangs bezocht in de Armeense hoofdstad Jerevan en is geschrokken van de omstandigheden waarin zij nu woont. "Ze zit in een klein kamertje midden in de stad. Ze heeft niets. Geen geld en geen werk." De Armeense mist volgens Van Dijken vooral haar kinderen. "Ze vindt het vreselijk dat ze haar kinderen al bijna negen maanden niet heeft gezien."

Meer op rtlnieuws.nl: