Ga naar de inhoud
Nederland

Omstander filmde Ilana toen ze op brancard lag: 'Ze begrijpen niet dat het om een mens gaat'

Ilana werd gefilmd terwijl ze een hyperventilatieaanval had: 'Op dat moment kon ik er niets tegen doen.' Beeld © RTL Nieuws

Gefilmd worden terwijl je machteloos op een brancard ligt. Het overkwam Ilana de Boer (24). "Ik kreeg alles mee, maar kon niets doen." Ondanks afschuw over het filmen blijft het gebeuren.

De politie benadrukt dat het filmen van een incident écht niet kan, maar toch gebeurt het steeds vaker. Zoals afgelopen weekend toen een man in Roosendaal een zelfmoordpoging deed op een vol plein. Veel mensen zagen het gebeuren, maar bijna niemand greep in. Ze filmden het wel met hun telefoons.

 

Een agent in burger die toevallig in de buurt was, ging wel direct op de man af. Hij wist niet te voorkomen dat de man zichzelf verwondde. Het gedrag van de omstanders die filmpjes maakten met hun telefoon, zorgde voor veel boze reacties op sociale media.

Straaltje kwijl

Het ongevraagd gefilmd worden overkwam ook Ilana de Boer. Zij liep in 2014 blijvende hersenschade op bij een ongeluk met een paard. Afgelopen zomer kreeg zij een hyperventilatieaanval tijdens een paardensportevenement toen een paard op hol sloeg.

Terwijl Ilana er tijdens het hyperventileren kwetsbaar bij lag, filmde een omstander haar. "Door de aanval was ik volledig verkrampt en kon ik niet praten. Toch kreeg ik alles mee. Ik vond het heel erg om te zien dat iemand mij aan het filmen was, maar op dat moment kon ik er niks aan doen."

In een open brief op haar eigen website probeert Ilana de filmer bewust te maken van haar gedrag. "Ik kan me van jou helaas niks meer herinneren; behalve die telefoon die je in je hand had. Maar jij – dat meisje met haar mobiel gericht op die brancard waar ik op afgevoerd werd – weet een aantal behoorlijk persoonlijke dingen van mij. … Je weet hoe mijn gezicht vertrekt als ik pijn heb. Jij weet hoe dat straaltje kwijl dat uit mijn mond loopt – waar ik mij akelig bewust van ben- eruitziet."

Onbeschoft gedrag

Hoogleraar nieuwe media Jan van Dijk vindt dat mensen die tijdens een incident filmpjes en foto’s maken een gebrek aan inlevingsvermogen hebben. "Ze missen eigenlijk op twee manieren inlevingsvermogen. Tijdens de situatie weten ze niet wat ze moeten doen, dus gaan ze maar filmen. Je kan op zo’n moment veel beter proberen te helpen en als dat niet nodig is gewoon weggaan. Bovendien hebben de mensen die filmen vaak niet in de gaten wat het betekent voor degene die gefilmd wordt."

Volgens de hoogleraar is filmen niet eens het grootste probleem. "Het is nog erger wanneer het filmpje achteraf op sociale media gedeeld wordt. Mensen doen dit alleen uit voyeurisme. Ze hebben het gevoel status te verkrijgen door aan de wereld te laten zien dat ze erbij zijn geweest."

Onbewust

Ervaringsdeskundige Ilana denkt niet dat mensen zullen stoppen met ongewenst filmen, integendeel. "Op Facebook zie je steeds meer filmpjes van alles wat er gebeurt. Ook als er bijvoorbeeld een schietpartij is. Vaak zijn mensen er niet bewust van dat ze anderen kunnen kwetsen door te filmen. Ze hebben niet door dat daar een persoon ligt."

Toch heeft Ilana het idee dat haar brief wel degelijk heeft geholpen. "Het is heel eng om zo’n persoonlijk verhaal te delen. Daarom doet het me zo goed dat ik zoveel positieve reacties heb ontvangen. Ik hoop dat het meisje dat mij filmde de brief heeft gelezen en de video heeft verwijderd van haar telefoon. En misschien zullen mensen door mijn verhaal anderen aanspreken op hun gedrag."

Bron: RTL Nieuws / Ruben Leter