Nederland

Frits Wester: 'Heel narrig debat over dividendbelasting niet te voorkomen'

23 april 2018 15:00 Aangepast: 03 mei 2018 13:37
Het kabinet maakt 'een eenmalige uitzondering op de vertrouwelijkheid', zegt premier Mark Rutte.

Met het alsnog openbaar maken van de geheime documenten over de omstreden dividendbelasting hoopt het kabinet verdere schade te beperken. "Maar daarmee is een heel narrig debat nog niet voorkomen", stelt politiek commentator Frits Wester.

Het kabinet wilde de geheime ambtelijke stukken over de omstreden afschaffing van de dividendbelasting eerst niet openbaar maken, maar nu worden de stukken alsnog vrijgegeven.​ Het is volgens politiek commentator Frtis Wester 'verstandig' dat de coalitiepartijen nu hebben besloten alle relevante stukken alsnog openbaar te maken, al hadden ze het niet zover hoeven laten komen. 

"De coalitiepartijen hadden dit allemaal kunnen voorkomen als betrokkenen elkaar meteen goed geïnformeerd hadden wie wat gelezen had en dat openbaar gemaakt hadden", stelt Wester. "Zo'n groot besluit neem je tenslotte niet op basis van een verhaaltje uit de Donald Duck. En dat alles had een politieke keuze op basis van welk ambtelijk advies dan ook verder niet in de weg hoeven te staan."

Gevoelig 

Het afschaffen van deze belasting kost de schatkist 1,4 miljard euro en is omstreden omdat volgens critici vooral buitenlandse belastingdiensten ervan profiteren en het ons land weinig tot niets zou opleveren. Het besluit kwam ook als een grote verrassing omdat geen enkele politieke partij het in het verkiezingsprogramma had staan. 

Premier Rutte hield steeds vol dat hij niets wist van ambtelijke notities over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders. De vertrouwelijkheid van de formatie was in eerste instantie reden om de gevraagde stukken niet openbaar te maken, maar nu maakt het kabinet dus 'een eenmalige uitzondering'. 

Wester: "Onderhandelingen tussen partijen over een nieuw kabinet en regeerakkoord spelen zich altijd af in iets van een staatsrechtelijk vacuüm. Dat daar ook, naast formele dossiers, een bepaalde mate van vertrouwelijkheid bij speelt is dan ook best te begrijpen. Want je moet in onderhandelingen vrij kunnen polsen in eigen partij en omgeving en ook voor de eigen informatie -en onderhandelingspositie informatie kunnen opvragen."

'Niet te snappen'

Maar wat volgens Frits Wester echt niet te snappen is, is dat onderhandelaars als Rutte, Buma, Pechtold en Segers geen weet hebben van memo's over de afschaffing van de dividendbelasting terwijl hun partijgenoten en deels mede-onderhandelaars daar wel van wisten.

"Hoe kun je een besluit nemen over 1,4 miljard terwijl je niet even gevraagd hebt hoe het zit, wat het oplevert ten opzichte van de kosten. Dat kan er bij mij echt niet in. Na al mijn vragen aan premier Rutte afgelopen vrijdag hierover op de persconferentie, met alle ontkenningen van zijn kant, bleef ik vol verbazing en ongeloof zitten. Hoe is dit mogelijk", vraagt Wester zich af. 

"En ook al zijn de adviezen van ambtenaren negatief, onderhandelaars mogen altijd een eigen politieke keuze maken. Maar de enorme schimmigheid en het gebrek aan 'herinneringen' op dit omstreden dossier is niet goed voor het kabinet", besluit hij. 

Rutte over vrijgeven documenten dividendbelasting:  

Meer op rtlnieuws.nl
Kabinet maakt documenten over dividendbelasting toch openbaar

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore