Nederland

Hoekstra houdt kaken op elkaar over memo's en legt bal bij Rutte

24 april 2018 16:26 Aangepast: 03 mei 2018 15:22
Minister Wopke Hoekstra van Financiën. Beeld © ANP

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wil niets kwijt over de memo's over het afschaffen van de dividendbelasting, die vandaag openbaar worden gemaakt. In zijn wekelijkse gesprek met politiek verslaggever Roel Schreinemachers legt Hoekstra de bal bij premier Mark Rutte.

De memo's met daarin advies over het afschaffen van de dividendbelasting zijn opgesteld door ambtenaren van het ministerie van Financiën.

Discussie met de Kamer

Op de vraag of hij van de memo's wist, die er eerst niet leken te zijn en er toen opeens wel waren, antwoordt Hoekstra ontwijkend: "De minister-president heeft gisteren gezegd dat hij de stukken openbaar wil maken en hij zal morgen, zo heb ik begrepen, op basis van die stukken met de Tweede Kamer in debat gaan. En dat is ook de plek waar de discussie moet plaatsvinden." 

Ook op de vraag of hij echt niet al eerder wist van de memo's die op zijn ministerie zijn gemaakt, geeft Hoekstra geen concreet antwoord. "Er heeft veel over in de pers gestaan", zegt hij. "Maar ik denk dat het netjes is richting de minister-president en de Kamer dat het debat daar plaatsvindt. Daar wil ik het echt even bij laten."

Rutte doet woordvoering

Zijn ambtenaren hebben, toen er een beroep werd gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), wel een inventarisatie gemaakt van de dividendmemo's. Zonder die inventarisatie is het lastig om ze te weigeren. 

Is de minister daar toen niet over ingelicht? Hoekstra: "De minister-president is duidelijk geweest. Hij gaat de stukken openbaar maken. Ik zit hier elke week, dus we zullen het er hier volgende keer vast over hebben. Ik laat de woordvoering hierover nu echt even bij de minister-president. Dat is netjes en zo is het afgesproken."

Rutte: verkeerde indruk gewekt 

Rutte erkende vandaag dat hij een verkeerde indruk heeft gewekt over het bestaan van de memo's over de dividendbelasting waarom de oppositie had gevraagd. "Ik heb de indruk gewekt met mijn antwoord dat die stukken er niet waren'', zei Rutte vanmiddag. "Die blijken er wel te zijn.''

Rutte blijft erbij dat hij zich het bestaan van ambtelijke stukken over de omstreden afschaffing van de heffing op de winstuitkering van bedrijven aan aandeelhouders niet herinnerde. "Had ik het kunnen weten? Ja, mogelijk wel. Maar ik wist het niet.''

Documenten vanavond gepubliceerd

Afgelopen vrijdag bleek dat er toch documenten waren over afschaffing van de dividendbelasting. Carola Schouten (ChristenUnie) en Wouter Koolmees (D66) gaven toe dat zij de stukken gezien hadden, net als Eric Wiebes (Economische Zaken).  

Waarschijnlijk worden de memo's vanavond rond een uur of 19.00 gepubliceerd.

Bekijk hier de hele gesprek met minister Hoekstra terug:     

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore