Ga naar de inhoud
Nederland

Aantal rechtszaken flink gedaald, veel mensen kunnen ze niet betalen

Beeld © ANP

In bijna alle rechtsgebieden is het aantal rechtszaken vorig jaar fors gedaald.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Rechtspraak. Bij elkaar zijn vorig jaar 1,6 miljoen rechtszaken behandeld.

Hoge griffierechten

Vooral het aantal zogenoemde kanton handelszaken is flink gedaald. Die zaken gaan vaak over incasso's na het niet betalen van rekeningen, zoals voor een zorgverzekering of telefoonabonnement. Vorig jaar werden daar 81.000 minder zaken van aangebracht dan een jaar eerder.

De daling komt onder meer door een 'verbeterde betalingsmoraal' na de economische crisis. Ook worden er meer conflicten opgelost door middel van mediation. Bovendien worden veel mensen afgeschrikt door de hoge griffierechten. Dat zijn de kosten die gemaakt moeten worden om een rechtszaak te mogen voeren.

Kosten rechtszaak omlaag

Vorige week pleitte Frits Bakker, de voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, nog voor een verlaging van de kosten van een rechtszaak. Bakker: "Hoge griffierechten zijn voor veel mensen een reden om niet te procederen, en om de - in hun ogen misschien onterechte - rekening toch maar te betalen uit angst voor mogelijke extra kosten."

Bakker ziet een neerwaartse spiraal ontstaan waarbij steeds minder mensen de rechter nog weten te vinden. "Het vergroten van het aantal zaken is géén doel op zich, maar een noodzakelijk middel om de Nederlandse burger de rechtsbescherming te garanderen die hem toekomt. Een onbelemmerde toegang tot de rechter is hiervoor een cruciale voorwaarde. Want wat heeft de burger aan een rechtbank als hij het zich niet kan veroorloven er gebruik van te maken?"

Deze man ging wél naar de rechter:

Een 77-jarige oud-advocaat heeft er genoeg van dat fietsers hem in Amsterdam van de sokken rijden, op de stoep of op het zebrapad. De politie moet vaker controleren en fietsers beboeten, vindt hij. En daarom sleept hij de gemeente voor de rechter.