Nederland

Einde warm weer: temperatuur keldert van 28 naar 13 graden

22 april 2018 19:20 Aangepast: 03 mei 2018 10:43
Foto ter illustratie. Beeld © ANP

Pak je jas maar weer uit de kast: morgen ligt de temperatuur ongeveer 10 graden lager dan vandaag en aan het eind van de week wordt het slechts 13 tot 14 graden. En dat terwijl het vandaag de warmste 22 april was sinds de metingen in 1901 begonnen.

In de Bilt werd een temperatuur van 26,6 graden gemeten, 0,3 graden bovenop het oude record uit 2011. In het hele binnenland was het zomers warm en liepen het kwik op tot een maximum van ongeveer 27,9 graden in Lelystad. 

Weerman Maurice Middendorp vond het een perfecte stranddag

Onweersbuien met hagel

Maar vanavond is het alweer klaar met de pret. Landinwaarts vallen stevige onweersbuien met kans op hagel en windstoten, meldt weerman Maurice Middendorp van Buienradar. Vooral het oosten en zuidoosten van het land worden getroffen door de buien. Op de A12 bij Arnhem moest de politie takken weghalen die op de weg waren gewaaid, meldt Rijkswaterstaat. Op de A1 (Amsterdam bij Hoevelaken) viel een boom op de rijbaan tijdens een zware regenbui.

De snelheid van de windstoten kan volgens het KNMI oplopen tot rond de 70 kilometer per uur.  Het instituut gaf voor vrijwel het hele land code geel af. "Maar halverwege de avond trekken de buien naar Duitsland toe weg en klaart het op", zegt Middendorp.

Zonnig, droog en koud

Morgen wordt het zonnig en droog, maar zien we wolkenvelden en zakt de temperatuur onder de 20 graden. "Het wordt gemiddeld zo'n 16 graden met temperaturen van 14 graden in het noordwesten en 19 graden in het zuidoosten van het land. Er waait een matige en in het noordelijk kustgebied vrij krachtige westenwind", zegt Middendorp. 

In de loop van de week daalt de temperatuur verder en op donderdag wordt het niet warmer dan 13 graden. Op Koningsdag wordt het een koele 14 graden met kans op lokale buien. "De korte broek kan dus weer in de kast, maar dat is niet meer dan normaal voor de tijd van het jaar", aldus Middendorp. "Wat dat betreft hebben we een bijzondere paar dagen achter de rug."

Van zon naar hagel en onweer:

`