Ga naar de inhoud
Nederland

Afschaffen eigen risico: goed idee of loze belofte?

Een man laat onderzoeken of hij geen huidkanker heeft. Beeld © ANP (Archieffoto)

Het eigen risico in de zorg ligt onder vuur van enkele partijen in de Tweede Kamer. Ze willen het afschaffen of in ieder geval verlagen. Minister Schippers vindt het bedrag van minimaal 385 euro juist 'heel goed te verantwoorden'. Wat zou er gebeuren als het eigen risico wordt afgeschaft en wie betaalt dan de rekening voor de oplopende zorgkosten?

De politieke partijen PVV en GroenLinks willen het eigen risico helemaal afschaffen. De SP wil behalve met haar Nationaal Zorgfonds niet alleen het eigen risico afschaffen, maar ook de zorgverzekeraars. 50PLUS wil het eigen risico beperken tot maximaal 200 euro en ook regeringspartij PvdA en oppositiepartij CDA willen het mes zetten in het eigen risico, melden ingewijden onze Haagse redactie.

De VVD is waarschijnlijk geen voorstander van het verlagen of afschaffen, maar de partij heeft haar verkiezingsprogramma nog niet bekendgemaakt. Ook de christelijke partijen SGP en ChristenUnie, de Partij voor de Dieren en D66 hebben hun plannen nog niet bekend gemaakt. Bij nieuwkomer VNL lezen we niets over het eigen risico bij hun speerpunten

Meer inzicht in zorgkosten

Het eigen risico in de zorg is in 2008 ingevoerd, met de gedachte dat mensen op die manier meer inzicht krijgen in hoe duur zorg eigenlijk is en er dan beter over nadenken wanneer ze naar de dokter gaan. Een bezoek aan de huisarts gaat overigens niet af van het eigen risico.

Bij de invoering in 2008 was het wettelijk verplichte eigen risico 150 euro, maar omdat het is gekoppeld aan de stijging van de zorgkosten, is het in de loop van de jaren flink gestegen. Dit jaar komt het eigen risico uit 385 euro. Ouderenbonden zijn dan ook hartstochtelijk voorstander van het afschaffen, zeker voor mensen met een klein pensioen tikt die bijna 400 euro wel aan.

'Geen spaarpotje'

Het pleidooi van de politieke partijen om het eigen risico af te schaffen heeft te maken met het grote bedrag dat mensen in een keer moeten betalen als ze naar het ziekenhuis moeten, legt hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot van de Maastricht University uit. "Niet iedereen heeft een spaarpotje daarvoor", zegt hij.

Daarnaast is er volgens hem nog een nadeel verbonden aan het eigen risico: "Als het bedrag op is, dan is er geen prikkel meer om terughoudend te zijn met zorg. Je ziet mensen ook vaak strategisch te werk gaan, door behandelingen in hetzelfde jaar te plannen."

Ook bij de zorgverzekeraars zien ze 'knelpunten' door het stijgen van het eigen risico. "Er zijn groepen mensen die in betalingsproblemen komen bij het verhogen van het eigen risico, daarom hebben we vorig jaar ook al een signaal afgegeven om het eigen risico niet verder te laten stijgen", vertelt een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland. De zorgverzekeraars hebben inmiddels allerlei betalingsregelingen opgetuigd om mensen te helpen die in de financiële problemen komen door het verhogen van het eigen risico.

'600 miljoen extra' 

GroenLinks schat in dat het afschaffen van het eigen risico zo'n 600 miljoen euro extra aan zorgkosten oplevert. In totaal komt het bedrag dat mist op de zorgbegroting bij het afschaffen daarmee op zo'n 3,8 miljard euro. De partij wil dat oplossen door het verhogen van de vermogens- en winstbelasting en het aanpakken van belastingontwijking.

Hoogleraar Groot ziet niets in het verhogen van belastingen om dat gemis aan inkomsten op te vangen: "Ik denk dat ze daar in het Belgische Brasschaat wel blij mee zijn", voorspelt hij een vlucht van vermogende Nederlanders. Hij voegt daar nog fijntjes aan toe dat Nederlanders in vergelijking met andere Europese landen relatief weinig uit eigen zak betalen aan zorg: "Bij ons is dat 7 à 8 procent, in België en Duitsland meer dan 10 en in Griekenland zelfs meer dan de helft."

'Verkiezingsretoriek'

Hij ziet de voorstellen dan ook als verkiezingsretoriek, vooral bedoeld om oudere kiezers te paaien: "Jonge mensen zijn vaak gezond, zij maken het eigen risico niet op omdat ze maar weinig naar de dokter gaan. Dit voorstel is vooral aantrekkelijk voor ouderen, die meer zorg nodig hebben", zegt Groot.

Hij zou het logischer vinden om te kijken naar andere manieren om mensen die zorg gebruiken daarvoor te laten betalen. "Dit is weer een cadeautje voor ouderen, op een gegeven moment verdwijnt het draagvlak onder jongeren om te betalen, die balans tussen jong en oud moet in evenwicht blijven", waarschuwt hij.

Bij de zorgverzekeraars willen ze zich verder niet bemoeien met het verhogen, verlagen of afschaffen van het eigen risico: "Dat is aan de politiek", aldus de woordvoerder. Wel benadrukt hij dat de totale zorgkosten niet omlaag gaan, met het afschaffen van het eigen risico: "De consequentie ervan is een lastenverschuiving, die je waarschijnlijk via je premie gaat betalen."

Meer op RTL Z: