Werk en Geld

We worden overspoeld met plastic, maar daar kun je zelf iets tegen doen

21 april 2018 12:22 Aangepast: 03 mei 2018 09:15
De Plastic Attack in de Albert Heijn in Groningen. Beeld © Lotte-Marijn Millar

Een plastic zak om een tros bananen of een doos koekjes waarvan elk koekje afzonderlijk verpakt is. Jaarlijks produceren we bijna 500 kilo afval per persoon. Tijd dat dit verandert, vinden de initiatiefnemers van de zogenoemde Plastic Attacks.

Morgen is het Earth Day en om dat te 'vieren' worden er op diverse plekken in het land 'Plastic Attacks' gehouden. Groepen mensen spreken af in supermarkten om ter plekke hun vers gekochte boodschappen van plastic te ontdoen en zo aandacht te vragen voor het plastic probleem.

"Ik heb niets tegen plastic", zegt Hugo Brouwer (42), die afgelopen weken meerdere Plastic Attacks in Groningen organiseerde. "Sterker nog: ik vind het een fantastisch product. Maar ik ben wel tegen single used plastic: kunststof dat na een keer gebruiken in de afvalbak belandt."

500 kilo per persoon

Want het plasticafvalprobleem is groot. De plasticsoep in de oceanen dijt steeds verder uit. Jaarlijks produceren we volgens MilieuCentraal bijna 500 kilo afval per persoon. En in 2017 gooiden we volgens cijfers van CE Delft zo'n 900 miljoen plastic flesjes weg. En dat is onnodig, zegt Hugo, die geïnspireerd raakte door een filmpje van een Plastic Attack in Bristol. "Gemak dient de mens, maar het is een kleine moeite om met een eigen tasje naar de supermarkt te gaan. En waarom hervullen we de flessen afwasmiddel niet gewoon? Plastic is nagenoeg onslijtbaar."

Rosa Leijdekkers (37) is een van de organisatoren van de Plastic Attack morgen bij de Albert Heijn achter de Dam in Amsterdam. Met haar platform Trashdating probeert ze mensen door middel van het opruimen van afval te verbinden. "We organiseren opruimwandelingen", vertelt ze. "En binnenkort organiseer ik een Trashlesstival, waar we onder meer kunst maken met afval en een documentaire over een albatros laten zien, die afval aanziet voor voedsel."

Morgen komt ze met ongeveer honderd anderen bijeen bij het standbeeld op de Dam om vervolgens en masse naar de Albert Heijn te trekken. "We laten de verpakkingen in winkelwagentjes achter en plaatsen er berichten bij over de gevolgen van plastic. Niet te schokkend, maar wel teksten die onze boodschap overbrengen."

Miniatuurvoorbeeld

Rosa (rechts) tijdens een van haar afvalopruimacties.

Lieve acties

Volgens Hugo wordt met de Plastic Attacks op een lieve, sympathieke manier aandacht voor het probleem gevraagd. "Daarmee bereik je veel meer. Als wij als bewoners van deze planeet willen dat er verandering komt, moeten we het initiatief nemen en het anders gaan aanpakken."

Miniatuurvoorbeeld

Tijdens zijn Plastic Attacks in een Jumbo, Lidl en Albert Heijn in Groningen hebben ze zo'n 600 mensen aangesproken en ook de managers van de supermarkten gesproken. "Als steeds meer klanten aangeven dat ze minder plastic willen, dan komt er ook minder plastic", zegt Hugo. "Fabrikanten hebben supermarkten vaak als enige of grootste klant. Als supermarkteigenaren, gestuurd door de wens van klanten, aangeven dat ze minder verpakkingen willen, dan gaan fabrikanten daarvoor zorgen."

Momentum

Volgens Hugo, die in het dagelijks leven leraar op een Vrije School in Groningen is, is dit hét moment om door middel van plastic attacks aandacht te vragen voor de afvalberg. "Mensen stappen steeds meer over op groene stroom, 5 tot 7 procent van het supermarktaanbod is nu al biologisch. Tien jaar geleden was dat nog ondenkbaar, maar inmiddels worden consumenten steeds milieubewuster."

Dat is ook iets wat Rosa merkt. "Mensen voelen zich echt ongemakkelijk bij de hoeveelheid verpakkingen. Om mij heen merk ik dat steeds meer mensen afval opruimen op straat. Nu ik de consequenties weet, kan ik afval dat ik zie ook niet meer zomaar laten liggen. Dan denk ik: straks belandt het in de maag van een vogel. Met kleine initiatieven kun je echt een verschil maken."

Met de campagne #StopSucking wordt aandacht voor vervuilende rietjes gevraagd:

Veel afval dat we produceren belandt in de oceanen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van