Tech

'Nederlanders verspreiden opvallend veel haat op Facebook'

21 april 2018 08:04 Aangepast: 03 mei 2018 09:25
Beeld © ANP

Nederlandse gebruikers van Facebook zorgen voor een opvallend grote stroom aan berichten met haat, racisme en verwensingen met ziekten als kanker. In Zuid-Europese landen ligt dat aantal bijvoorbeeld veel lager. Dit concludeert de Volkskrant na onderzoek.

De krant sprak een Nederlandse moderator die vorig jaar bij Facebook werkte. Een club van 750 mensen beoordeelt voor Facebook vanuit Berlijn berichten, foto's en video's. Ze mogen niet spreken over hun werk.

De Nederlander doet bij de Volkskrant anoniem zijn verhaal. Dat wordt ondersteund door gelekte e-mails, interne documenten en het relaas van een collega.

8000 meldingen per dag

Voor het Nederlandse team werken tussen de vijf en acht mensen. Volgens de krant krijgt dat team dagelijks ongeveer 8000 meldingen over discriminerende, racistische en haatdragende berichten. Vooral rond Sinterklaas, verkiezingen en demonstraties van de PVV neemt het aantal flink toe.

In 2017 is het team lange tijd onderbemand geweest. Daardoor bleven meldingen liggen, onder andere over zelfmoord en misbruik.

Wat Facebook doet om je gerust te stellen

Twee weken geleden moest Facebookbaas Mark Zuckerberg zich verantwoorden voor het privacyschandaal. Dit doet het bedrijf om je te overtuigen dat Facebook veilig is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore