Ga naar de inhoud
Nederland

Nicky Romero: 'Focussen op het mooie dat Avicii heeft nagelaten'

Dj Nicky Romero plaatste deze foto van hem en Avicii op Instagram. Beeld © Instagram Nicky Romero

De dood van Avicii kwam als een totale verrassing voor zijn Nederlandse collega Nicky Romero. De twee hadden geregeld contact en maakten samen muziek. Nicky hoorde twee weken geleden nog van Avicii. "Maar het was lastig te peilen hoe het echt met hem ging."

Dat vertelde Nicky in RTL Late Night. "Ik had wel het idee dat hij aan de beterende hand was", zegt de Nederlandse muzikant. "Hij was weer lekker muziek aan het maken, wat hij een tijdlang niet gedaan had. En hij was veel in de natuur te vinden. Natuurfotografie was echt zijn hobby geworden."

ZIE OOK: Dj's geschokt om overlijden Avicii: 'Je had nog zo veel te doen'

Afgelopen december stuurde Avicii nog een stel geluidsopnamen naar Nicky. "Een waslijst van wel twaalf songs waarvan ik dacht: hij heeft écht veel muziek gemaakt, hij is weer ready to go." Avicii wilde graag dat Nicky Romero iets deed aan de instrumenten die hij had gebruikt. Hij stelde feedback op prijs.

"Hij reageerde soms met ups en downs", zei Nicky. "Het ene moment supersnel achter elkaar, voicememo's met stukjes piano die hij aan het spelen was, bijna in euforie. Ik word er bijna vrolijk van als ik eraan denk."

'Hij dronk om over zijn angst heen te komen'

Nicky Romero in RTL Late Night: "Het was lastig te peilen hoe het met Avicii ging."

Nicky Romero was niet alleen een goede collega met wie Avicii een wereldhit scoorde, hij was ook een fan van de Zweed. Ze spraken onderling geregeld over depressies, waar Nicky soms ook last van had. "Bij hem was het aan de orde van de dag. Hij zocht zijn uitweg vaak in drinken, hij dronk om over zijn angst heen te komen om te kunnen optreden."

Vicieuze cirkel

Dat was de omgekeerde wereld, beseft Nicky. "Je moet optreden omdat je het leuk vindt en spannend. Hij wilde héél graag optreden, maar eigenlijk vond hij het eng. Dat is een vicieuze cirkel geweest waar hij niet meer uitkwam."

Uit de documentaireserie die op Netflix over Avicii te zien is, blijkt dat hij lastig nee kon zeggen. "Hij leefde continu in angst om fans teleur te stellen, of zijn managers. Hij had continu stress."

Genieten van zijn muziek

Nicky zei heel veel aan Avicii te danken te hebben. "Niet alleen als vriend, maar ook als muzikant. Mede dankzij hem heb ik de kans gekregen om verder te groeien."

En nu? Nu moeten we allemaal 'genieten van zijn muziek', zei Nicky. "Hij was bijzonder getalenteerd, maar vooral ook een goed mens. Probeer ook in te zoomen op de positieve dingen. Hij heeft heel veel positieve, mooie muziek achtergelaten."

Verbijstering om dood Avicii

De dood van de Zweedse muzikant Avicii veroorzaakt een schokgolf in de dance-scene. Een overzicht van zijn hits.

Meer op rtlnieuws.nl:
Fans rouwen om Avicii: 'Ik ben er helemaal stil van'