Nederland

Rutte: Nederland haalt geen kinderen uit kampen Syrië

20 april 2018 16:04 Aangepast: 03 mei 2018 08:02
Een ontheemd kind in Raqqa. De Syrische stad werd in 2014 uitgeroepen tot hoofdstad van IS en in 2017 bevrijd. Beeld © AFP

De Nederlandse regering gaat kinderen van Nederlandse Syriëgangers niet uit Syrische kampen halen. De risico's zijn te groot, volgens premier Rutte. Gisteren riep de Kinderombudsman nog op om de kinderen wél naar Nederland te halen.

Het kabinet wil geen Nederlanders blootstellen aan gevaren om de foute keuze van ouders te helpen corrigeren, zei premier Mark Rutte. Hij wijst erop dat Nederland geen diplomatieke betrekkingen met Syrië heeft. Hij vindt het verschrikkelijk dat er kinderen in onveilig gebied vastzitten door de 'bizarre' keuze van hun ouders.

ZIE OOK: Ombudsman wil dat Nederland kalifaatkinderen uit Syrië haalt

Het kabinet legt daarmee de oproep van de Kinderombudsman naast zich neer. Die wil dat de kinderen die onder vaak schrijnende omstandigheden vastzitten, worden weggehaald. Niets doen is in strijd met het Kinderrechtenverdrag, zo redeneert de Kinderombudsman.

In het strijdgebied in Syrië en Irak zitten zo'n 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit of kinderen die daarop aanspraak kunnen maken, blijkt uit de laatste cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)​. Een deel van die kinderen zit vast in kampen in Noord-Syrië, onder gezag van de Koerdische militie Yekîneyên Parastina Gel (YPG). Meer dan de helft is jonger dan vier jaar.

'Verschrikkelijke dingen meegemaakt'

"Verschillende bronnen geven aan dat deze kinderen verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt", zei Kinderombudsman Margrite Kalverboer gisteren nog. Sommigen zijn blootgesteld aan wreedheden zoals publieke executies en lijfstraffen en hebben bombardementen meegemaakt. "Dingen die geen enkel kind zou moeten doorstaan. En ook in de kampen waar zij nu leven, zijn de omstandigheden slecht."

IS-kinderen gevangen in vluchtelingenkampen:

Eerdere video over IS-kinderen. Zo haalt Tsjetsjenië wel kinderen terug uit Syrië en Irak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore