Het moet makkelijker worden om naar de rechter te gaan. Nu is het ingewikkeld en duur en is de drempel vaak hoog. Met het verder experimenteren met onder meer spreekuurrechters gaat minister Sander Dekker het systeem makkelijker maken. Handig voor het oplossen van burenruzies, vechtscheidingen en schuldenkwesties.
In het noorden van het land loopt op dit moment al zo’n proef. Daar werken zeven rechters als spreekuurrechter, naar het voorbeeld van De Rijdende Rechter. Voor een klein bedrag komt de rechter ter plaatse en luistert naar beide partijen.
'Een succes'
In totaal zijn er de afgelopen anderhalf jaar 68 zaken geweest. In 64 van die zaken is uiteindelijk een schikking getroffen. In vier zaken heeft de rechter een vonnis uitgesproken. De rechtbank zelf is enthousiast over de proef en noemt het een succes.
Vandaag heeft het kabinet besloten dat er meer van dit soort proeven moeten komen. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming: "Als je kijkt naar echtscheidingen of schulden, dan draagt een vonnis van een rechter niet altijd bij tot een goede oplossing voor het probleem dat daaronder ligt. Het gaat vaak om slepende zaken waar niemand gelukkig van wordt en wat uiteindelijk alleen maar verliezers oplevert."
Rechter nodig hebben
Daarom komt er nu een wet die de mogelijkheid geeft aan rechtbanken om te kijken hoe ze toegankelijker kunnen worden voor mensen die een rechter nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen met schulden. Daar zitten vaak heel veel problemen omheen. Daarom komt er een proef met een zogenoemde 'schuldenrechter'. Dat is een rechter die alle problemen samen bekijkt, op één plek behandelt en daar ook de regie over voert, zodat iemand niet meer van het kastje naar de muur wordt gestuurd.
De Raad voor de Rechtspraak is blij met dit besluit van het kabinet. Zij pleiten er al langer voor om te kijken hoe juridische muren waar mensen tegenaan lopen, weggehaald kunnen worden. Voorzitter Frits Bakker: "De minister ziet ook in dat we moeten vernieuwen om relevant te blijven voor iedereen, óók voor mensen die zich met moeite staande houden in de veranderende maatschappij."
Na de zomer starten
De minister verwacht dat er na de zomer kan worden gestart met de plannen. De bedoeling is dat succesvolle experimenten ook daadwerkelijk in wetten worden omgezet. Bij de rechtbank in Noord-Nederland stopt het experiment met de buurtrechters in mei. Maar ze hopen dat ze er dankzij dit besluit van het kabinet mee door kunnen gaan. Regeringspartij ChristenUnie juicht dat plan in ieder geval al toe.
Meer op rtlnieuws.nl
Straks overal rijdende rechters; mr. Frank Visser ziet het wel zitten