Nederland

Kleuter leert fietsen op loopfiets: 'Stop met zijwieltjes'

19 september 2016 11:43 Aangepast: 19 september 2016 16:27
Met een loopfietsje leren kinderen balans houden. Beeld © ANP

Het is een spannend moment in het leven van ouder en kind: het weghalen van de zijwieltjes. Want straks dondert-ie van zijn fiets. Maar zijn die wieltjes überhaupt nog wel nodig?

In België zijn ze heel stellig: weg met de zijwieltjes. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde raadt ouders af om zijwieltjes te gebruiken, want volgens hen toont onderzoek aan dat kinderen beter leren fietsen met een loopfietsje. 

"De essentie van het fietsen is evenwicht leren houden", zegt Els Hendrickx van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. "Met een loopfiets leer je dat veel sneller. Loopfietsen helpen beter bij de ontwikkeling van de stop-en stuurvaardigheden. Kinderen die dit goed kunnen, maken vlotter de overgang naar een fiets met trappers."

Evenwicht belangrijk

Veilig Verkeer Nederland (VVN) gaat niet zo ver om te stellen dat zijwieltjes uit het straatbeeld moeten verdwijnen. "Er zit best wel wat in de motivering van de Vlaamse stichting. Met een loopfietsje krijg je het evenwicht onder de knie. En het is goed dat je er al op jonge leeftijd mee kunt beginnen", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Meestal kan een kind rond de tweede verjaardag al goed met zo'n fietsje overweg. VVN vindt niet dat ouders helemaal geen zijwieltjes meer moeten gebruiken. "Dat is aan de ouders zelf om te bepalen. Leren fietsen met zijwieltjes kan een kind zeker helpen."

Niet voor alle kinderen

Ook de Fietsersbond juicht het beginnen op een loopfiets toe. "Je voelt de balans beter. Maar let op, dit is niet voor alle kinderen een optie", zegt directeur Saskia Kluit.

Een ban op zijwieltjes, daar voelt de bond niets voor. Voelt een kind zich onzeker en heeft het moeite met de balans, dan is het toch raadzaam ze te gebruiken. "Kijk vooral wat jouw kind nodig heeft. De ontwikkeling van kinderen kan enorm verschillen. Je moet dat toch uitvogelen met jouw kind."

Ouders willen soms te jong de stap naar fietsen maken, zegt Kluit. Er zit een grote stap tussen loopfietsen en gewoon fietsen. "Ze moeten het stap voor stap leren. Ook al lijkt het of ze goed kunnen sturen, dat kan opeens veranderen wanneer het trappen en remmen erbij komt. Dat heeft te maken met de hersenontwikkeling op die leeftijd. Soms denken ouders daar te makkelijk over."

Meer op rtlnieuws.nl:
Opfriscursus voor fietsers: ken jij de verkeersregels?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore