Nederland

'Nieuwbouwhuizen al in 2019 verplicht gasloos'

20 april 2018 04:25 Aangepast: 03 mei 2018 06:54
Beeld © ANP

Alle huizen die vanaf volgend jaar worden gebouwd moeten geen gasaansluiting krijgen. Dat wil brancheorganisatie NVB, die daarmee hoopt dat het speelveld voor alle bouwers gelijk blijft.

Een uitzondering zou wel gemaakt moeten worden voor huizen waarvoor nu de contracten al getekend zijn, stelt voorzitter Piet Adema in het AD. 

'Het blijft anders verleidelijk'

Een huis bouwen zonder cv-ketel, is beter voor het milieu, maar wel veel duurder. Door een gasaansluiting ronduit te verbieden, kunnen er geen bouwbedrijven nog in de verleiding komen om te kiezen voor de goedkopere huizen met cv-ketel.  "Het blijft anders verleidelijk te kiezen voor een gasaansluiting."

Het is het tweede signaal in korte tijd vanuit de branche zelf dat een verwarming op gas zijn langste tijd heeft gehad. Vorige maand nog pleitte een brede coalitie van onder meer installateurs en energiebedrijven voor een totaalverbod op cv-ketels binnen drie jaar.

CV-ketel vervangen? Let wel even op:

Er zijn alternatieven voor de cv-ketel, maar die hebben ook zo hun nadelen

Twee miljoen huizen afkoppelen

Kort daarvoor had ook speciaal benoemd klimaatonderhandelaar Diederik Samsom aangegeven dat twee miljoen - al bestaande - huizen binnen twaalf jaar van het gas af moeten zijn afgekoppeld.  

Meer op rtlnieuws.nl:
Ik woon in een huis zonder gasaansluiting en zit er nog steeds warmpjes bij

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore