Ga naar de inhoud
Nederland

Onderwijsinspectie: kinderen bewegen slechter dan tien jaar geleden

Beeld © ANP

Simpel een bal gooien of vangen, er zijn steeds minder kinderen die dat kunnen. De Onderwijsinspectie toont dat keihard aan na onderzoek onder 2500 leerlingen in groep 8 .

Basisscholen slaan in het AD alarm. "Kinderen zijn 3000 uur per jaar wakker en daarvan zitten ze er 1000 op school. Serieus investeren in de gezondheid van kinderen, betekent dat we allemaal ons steentje bijdragen", zegt voorzitter Rinda den Besten in de krant. 

Slechter dan tien jaar eerder

De Onderwijsinspectie toonde de problemen aan door eenzelfde onderzoek in 2016 en 2006 te doen. Duizenden scholieren in groep 8 moesten specifieke oefeningen doen en in bijna alle gevallen waren de resultaten in 2016 slechter dan tien jaar eerder. 

Een van die oefeningen was een bal tegen een muur gooien en weer vangen. In 2016 bleek dat 1 op de 5 leerlingen geen enkele terugstuiterende bal wist te vangen. Op het speciaal onderwijs was dat zelfs 1 op de 3. Wat die scores tien jaar eerder waren, meldt de krant niet, maar de score van 2016 zou 'drastisch slechter' zijn dan die van 2006.

Instabiele bank

Een andere oefening waar de meeste kinderen op stuk liepen was binnen 4 seconden op en neer lopen over een instabiele bank die met één kant in de ringen hangt. Veel kinderen slaagden daar niet in zonder zich vast te houden. 

Het is niet voor het eerst dat deskundigen zich zorgen maken over de steeds slechter wordende motorische vaardigheden van kinderen. Begin dit jaar toonde RTL Nieuws aan dat het aantal botbreuken bij gymlessen en sportclubs met 35 procent was gestegen.De verklaring daarvoor is volgens de deskundigen dat kinderen te weinig bewegen en daardoor onhandiger en minder stabiel zijn. 

Meer op rtlnieuws.nl: