Nederland

Mbo-les over homoseksualiteit wordt 'minder neutraal'

19 april 2018 21:44 Aangepast: 03 mei 2018 06:40
Ingrid van Engelshoven. Beeld © ANP

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs wil dat mbo-studenten leren dat een respectvolle omgang met seksuele diversiteit positief is. De lessen op het mbo over verscheidenheid in seksuele voorkeur worden daarom minder neutraal.

Mbo's zijn nu verplicht hun studenten voor te lichten over homoseksualiteit en andere seksuele verscheidenheid als een onderwerp waarover je van mening kunt verschillen. Dat is de Tweede Kamerleden Kirsten van den Hul (PvdA) en Jasper van Dijk (SP) en ook Van Engelshoven te neutraal.

'Basiswaarde in samenleving'

De minister gaat de voorschriften aanpassen. De boodschap wordt dat respect voor andere seksuele voorkeuren 'een basiswaarde in onze samenleving' is.

Van Engelshoven heeft niet de indruk dat mbo's de ruimte in de regels nu aangrijpen om minder positief les te geven over seksuele diversiteit. Maar ze wil 'misverstanden voorkomen'.

'Overwinning voor LHBTI-studenten

Belangenorganisatie COC noemt de wijziging 'een overwinning voor LHBTI-studenten in het mbo''. Juist op mbo-scholen worden jongeren die homo, bi of transgender zijn vaak gepest, zegt de organisatie.

Voorzitter Tanja Ineke noemt het daarom 'geweldig dat het mbo straks echt aan de slag moet' met het bevorderen van de acceptatie van deze jongeren.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`