Ga naar de inhoud
Nederland

Schatkist voor justitie: gebruik geheime berichten toegestaan

Naoufal 'Noffel' F.

Goed nieuws voor het Openbaar Ministerie in de strijd tegen de Mocro-maffia. De rechter heeft bepaald dat er gebruik mag worden gemaakt van de zogenoemde PGP-berichten. En die berichten leveren het OM een schat aan informatie op.

Dat de versleutelde berichten mogen worden gebruikt, bleek vandaag bij de rechtbank in Amsterdam in de strafzaak tegen Nouafel 'Noffel' F. Die werd veroordeeld tot achttien jaar cel omdat hij eind 2015 een moordcommando op Peter 'Pjotr' R. had afgestuurd

Wat is PGP?

Het proces tegen 'Noffel' is het eerste dat voor een groot deel draait om de gegevens die beschikbaar kwamen nadat onderzoeksinstituut NFI de beveiliging had gekraakt van twee zogenoemde PGP-telefoons. Dat gebeurde ook met de in Canada opgestelde servers van het Nederlandse telefoonbedrijf Ennetcom, die in april 2016 in beslag werden genomen. Politie en justitie kregen zo onder meer inzicht in de communicatie die opdrachtgever en uitvoerders rond de aanslag met elkaar voerden.

PGP staat voor Pretty Good Privacy. Het is software waarmee communicatie via Blackberry's kan worden versleuteld (encryptie). PGP wordt niet alleen door criminelen gebruikt, maar ook door bijvoorbeeld journalisten, klokkenluiders en dissidenten. 

Unieke code

PGP-berichten houden het midden tussen e-mail en WhatsApp-berichten. De gebruiker versleutelt een bericht met een code. Deze informatie wordt opgeslagen op een server. De ontvanger gebruikt een unieke, alleen bij hem bekende code om het bericht te decoderen en leesbaar te maken. De berichten worden vervolgens van de telefoons gewist.

Een jaar geleden werd duidelijk dat de politie toegang had gekregen tot 3,6 miljoen versleutelde berichten van een communicatienetwerk voor criminelen. De gegevens zijn afkomstig van servers in Canada, vorig jaar op verzoek van de Nederlandse politie in beslag genomen.

Mokerslag voor misdaad

De servers werden beheerd door Ennetcom, het Nederlandse bedrijf dat deze Blackberry-telefoons verkocht. Specialisten hebben de versleuteling kunnen ontcijferen en de berichten leesbaar gemaakt. De berichten werden weliswaar van de Blackberry’s gewist, maar niet van de servers. 

De informatie is ook gebruikt bij het proces over de 'vergismoord' in Utrecht op Hakim Changachi en de zaak tegen de Urker vissers die betrokken zouden zijn bij de grootschalige smokkel van cocaïne. Het OM meldde vorig jaar dat de informatie kan leiden tot 'grote, beslissende doorbraken in strafzaken'. De chef van de Landelijke Eenheid noemde het een 'mokerslag' voor de georganiseerde misdaad.

Meer op rtlnieuws.nl: