Nederland

Festivals: zon, muziek en seksuele intimidatie

19 april 2018 14:52 Aangepast: 26 september 2018 16:17
Archieffoto. Beeld © ANP

Dansen in de zon, een dutje doen op het gras, lekker eten en drinken: dat was wat de Amerikaanse journaliste Vera Papisova meemaakte op het festival Coachella. Maar ook: seksuele intimidatie.

Tien uur lang was de journaliste op het festivalterrein van Coachella, een groot festival in in Californië. "In die tien uur ben ik 22 keer betast", vertelt ze in haar artikel in jongerenmagazine TeenVogue. "Een man kwam achter me staan, wreef over mijn billen en heupen en zei: 'Jij bent een godin'."

Toen ze vervolgens naar openluchttheater keek, werd ze weer bij haar achterste gegrepen. "Ik kon niet zien wie het was." Ze voelde zich er zo ongemakkelijk bij, dat ze besloot om de menigte te verlaten. Nog een voorbeeld: toen ze in de rij stond voor een taco, prikte een man met zijn vorkje in haar buik. Hij vroeg haar wat het geheim was achter die sixpack, en wreef met zijn hand over haar buik.

54 vrouwen

Vera is naar eigen zeggen niet de enige die op dit festival, van 13 tot en met 22 april, is betast. In totaal sprak ze 54 vrouwen, en ze hadden allemaal op dat festival een seksuele aanranding of intimidatie meegemaakt. Haar verhaal is inmiddels duizenden keren gedeeld en geliket.

Wat Vera opviel, was dat veel vrouwen zeiden dat het hen overal overkwam. Niet alleen bij dit festival, maar ook bij andere festivals en concerten. "Mensen denken dat het niet opvalt als ze je even aanraken, dat ze ermee weg kunnen komen", vertelde de 19-jarige Ana. Phoebe (20) wordt er ongemakkelijk van om iemand 'vlak achter je' te voelen.

De feiten

De helft van de vrouwen in ons land is weleens tegen hun wil gezoend of seksueel aangeraakt. Ruim 20 procent heeft gedwongen seks gehad of heeft seksuele dingen moeten doen, blijkt uit onderzoek van Rutgers.

De cijfers over seksueel geweld en intimidatie komen uit een groot onderzoek naar de seksuele gezondheid van de Nederlander. Daarvoor zijn 17.000 mensen van 18 tot 80 jaar oud ondervraagd.

Andere opvallende cijfers:

  • 5 procent van de vrouwen en 2 procent van de mannen heeft seksueel geweld meegemaakt voor hun twaalfde jaar
  • Bijna een kwart van de mannen en 45 procent van de vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt, hebben dit later nog eens moeten doorstaan
  • De meeste daders zijn bekenden van het slachtoffer
  • 40 procent van de vrouwen en 29 procent van de mannen heeft psychische klachten als gevolg van seksueel geweld
  • Ook heeft ongeveer een op de vier personen seksuele problemen daardoor
  • 15 procent van de mannen en 24 procent van de vrouwen zegt relatieproblemen te hebben (gehad) door seksueel geweld 

Nee, dank je

Miniatuurvoorbeeld

Ook in Nederland gebeurt het, vertelt Jente Lammerts. Ze is samen met vier andere jonge vrouwen de stichting No Thanks! begonnen, om bewustzijn over (seksuele) intimidatie tijdens concerten en festivals te creëren. "We hebben geen cijfers, maar gaan op onze eigen ervaringen af", zegt Lammerts. "Een vriendin van mij vertelde dat ze was betast en achtervolgd tijdens een concert. Heel eng. Ze is eerder van het concert weggegaan omdat ze zich te onveilig voelde. We zaten met z'n vijven en beseften dat we allemáál zoiets mee hebben gemaakt. Toen dachten we: we moeten onze krachten bundelen en laten weten dat het niet oké is." Vijf uur later ontstond No Thanks!.

Na de lancering van hun website en media-aandacht, stroomden de reacties binnen. "Vrouwen, maar óók mannen mailden dat ze ook zoiets hebben meegemaakt en het niet durfden te delen. Dat gaf ons nog meer het idee dat onze missie een goede is." 

Menigte

Volgens Lammerts is de drempel 'heel laag' om iemand seksueel te intimideren tijdens een festival of concert. "Die evenementen zijn vaak van die massa-dingen, je kunt niet goed op elkaar letten. De beveiliging staat vaak voor het podium, niet in het publiek. Bovendien is het donker, iedereen kijkt naar de artiest, je staat dicht bij elkaar." Allemaal factoren die het volgens haar makkelijk maken iemand – zonder toestemming – éven aan te raken of te knijpen. 

Zelf maakte Lammerts het ook mee. "Dat er dan even iemand in de kont knijpt terwijl je staat te genieten van muziek. Dat is gewoon niet normaal." 

Niet in discussie

Daarom werken Lammerts en de andere vier No Thanks!-leden aan beleidsplannen en voorlichting. "We willen organisaties adviseren hoe ze de beveiliging moeten aanpassen." Denk aan beveiliging ín de menigte, bij voorkeur incognito.

"En we willen ook concertbezoekers en festivalgangers adviseren. Overkomt je zoiets: ga naar de eerste beste beveiliger die je ziet. En zie je iemand die wordt betast? Haal het slachtoffer meteen uit die situatie, ga niet de discussie aan met de dader, ga naar de beveiliger. We moeten met z'n allen uitstralen: dit is niet oké."

Hoe doen festivals het?

​​"Onze security krijgt opdracht om ook op intimidatie te letten", zegt Jan Smeets, organisator van Pinkpop. Maar het is niet zo dat hij jaarlijks veel meldingen krijgt van seksuele intimidatie. "Ik kan dus niet zeggen of het veel gebeurt, maar ik denk wel dát het soms gebeurt. We hebben het over 70.000 man, op één terrein." 

De bezoekers worden in de gaten gehouden met camera's. "Ik zeg ook altijd op het podium, als het festival begint: 'Gedraag je, want Big Brother is watching you'."

Hij raadt mensen aan dat, als ze geïntimideerd worden of er is iets anders aan de hand, áltijd naar de beveiliger te gaan. "En onthoud dan vooral het nummer van die beveiliger. Ze hebben allemaal een eigen cijfercombinatie, en als je dat onthoudt, dan kun je er later nog via de centrale post over communiceren."

Veel festivals benoemen in hun huisregels dat seksuele intimidatie niet gewenst is. Zo schrijft de organisatie van Amsterdam Open Air op zijn website: 'Flirten is onderdeel van de festivalcultuur, en we hopen dat je een speciaal iemand ontmoet op Amsterdam Open Air. (...) Onthoud dat 'nee' ook 'nee' betekent.'

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore