Nederland

34 snelwegblokkeerders intocht Sinterklaas moeten voor de rechter komen

19 april 2018 11:21 Aangepast: 26 september 2018 16:17
Vorig jaar werd de A7 bij Joure geblokkeerd.

34 voorstanders van Zwarte Piet die voor de intocht van Sinterklaas de A7 bij Joure hadden versperd, moeten voor de rechter verschijnen. Ze moeten zich verantwoorden voor het blokkeren van de snelweg en het verhinderen van een anti-Zwarte Piet-demonstratie in Dokkum.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De blokkade van de A7 gebeurde voor de landelijke intocht van Sinterklaas op 18 november 2017 in Dokkum. Voorstanders van Zwarte Piet hielden op de snelweg enkele bussen tegen van mensen die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet. De bussen met demonstranten werden klemgereden en er is een file ontstaan. 

'Belangrijk recht'

Ook veroorzaakten ze daarmee een aantal aanrijdingen. 'De risico’s van een dergelijke actie op een autosnelweg zijn dusdanig dat een strafrechtelijke vervolging op zijn plaats is', aldus het OM. Bovendien is 'het recht op demonstratie is een belangrijk recht in onze Grondwet'. 

De politie hield die dag tijdens het verwijderen van de blokkade niemand aan, om zo snel mogelijk de weg weer vrij te kunnen maken. Wel werden namen genoteerd van mensen die meededen.

Angst

De anti-Zwarte-Pietdemonstranten werden uit angst voor ongeregeldheden naar huis gestuurd en konden daardoor niet demonstreren tijdens de intocht. Ze maakten daarna bekend dat ze voortaan acties niet langer zullen aankondigen, om te voorkomen dat er nog een keer een demonstratie in het water valt. 

"Wij worden teruggestuurd, en die relschoppers krijgen hun zin", zei Jerry Afriyie toen, van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.   

De 34 verdachten moeten zich 6, 7 en 8 juni verantwoorden in de rechtbank van Leeuwarden. Ze hebben deze week een dagvaarding in hun brievenbus gekregen.

Jan vertelt over zijn actie op de A7

Meer op rtlnieuws.nl:

`