Nederland

Weerrecords sneuvelen vandaag, thermometer tikt 30 graden aan

19 april 2018 08:46 Aangepast: 03 mei 2018 04:39
Beeld © ANP

Het is weer een prachtig zomerse lentedag, en het is 100 procent zeker dat er dagrecords zullen worden verbroken, meldt Buienradar.

In De Bilt werd het in 19 april 1988 24.3 graden. De hoogste temperatuur die ooit op 19 april werd gemeten, was in Eindhoven in 2011: 25.2 graden. Die records gaan er vandaag zeker aan.

Koel aan zee 

In het binnenland wordt het vandaag namelijk 27 tot 29 graden, en op zandgronden, zoals op de Veluwe en in Limburg, kan het zelfs 30 graden worden. Aan de kust wordt het zo’n 25 graden.

Maar let op, daar steekt vanmiddag wind van zee op, en dan kan het in één klap 10 graden minder warm zijn, zegt Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp.

Barbecueën? Vandaag de beste dag

Wie wil barbecueën, kan dat het beste vandaag doen. Vanavond is het rond 21.00 uur nog 20 graden, en dat zal de komende avonden niet het geval zijn.

Voel je het alweer? Wanneer en waarom je last hebt van hooikoorts

De temperaturen gaan omhoog en dus zullen de eerste hooikoortspatiënten weer last krijgen van hun ogen. Meteoroloog Dennis Wilt van Buienradar legt uit waarom je daar juist nu zo'n last van hebt.

Morgen is het weliswaar vrij zonnig, maar er komen in het binnenland ook stapelwolken voor en in het noordwestelijk kustgebied kan wat lage bewolking binnendrijven. Landinwaarts wordt het weer warm met maxima tussen 24 en 27 graden. Langs de kust is het door de wind maar 16 à 17 graden.

Zaterdag kent een grijze start, maar in de loop van de dag kunnen de temperaturen oplopen tot zo'n 24 graden. Zondagmiddag gaat het onweren. Het wordt in het binnenland drukkend warm. 

Koningsdag 'weinig hoopvol'

Na het weekend zijn de hoge temperaturen voorbij en wordt het gevoelig frisser. Maandag is de start van een wisselvallige week. Op maandag wordt het een graad of 15, en dat is normaal voor de tijd van het jaar. De dagen erna moeten we het doen met een koele13 graden. Verder valt er van tijd tot tijd een bui.

En Koningsdag? Dat is nog ver weg, maar volgens Middendorp zijn de verwachtingen 'voorlopig niet hoopvol'. 

De temperatuur vandaag:

 

`