Nederland

Lentezon is verraderlijker dan je denkt: je verbrandt binnen 20 minuten

17 april 2018 06:40 Aangepast: 17 april 2018 09:37
Het wordt deze week strandweer. Beeld © anp

Met het mooie weer deze week is het ultieme moment aangebroken om je witte winterhuidje te laten wennen aan de zon. Maar pas op: die is verraderlijker dan je denkt. Door de zonkracht kan je huid al in 20 minuten verbranden.

Deze week wordt het echt lente met temperaturen boven de 20 graden en veel zon. Maar of je nou neerstrijkt op een terras, gaat wandelen in het park, of op het strand gaat liggen, onderschat de lentezon niet.

Ook bij 20 graden verbranden

Verbranding heeft niets te maken met de warmte van de zon, maar met de sterkte van de uv-straling die de aarde bereikt. Die hoeveelheid uv wordt uitgedrukt in zonkracht op een schaal van 0 tot met 10 (in Europa). Vanaf vandaag wordt tussen 12.00 en 15.00 uur voor het eerst dit jaar zonkracht 5 tot 6 verwacht. Dat wordt door KWF Kankerbestrijding beoordeeld als een 'matig krachtige zon' en betekent dat je huid gemakkelijk, binnen 15 tot 25 minuten verbrandt. 

De uv-straling neemt toe naarmate de zomer nadert. "In hartje zomer komen we uit op een zonkracht van 7, of net aan 8. Dat is heel veel", vertelt weerman Dennis Wilt. "Met die zonkracht verbrand je al binnen 10-15 minuten." 

Verbranden en huidkanker

De KWF Kankerbestrijding waarschuwt voor het gevaar van verbranden. Door het verbranden van de huid, met name op jonge leeftijd, heb je een grotere kans op huidkanker. Volgens de organisatie is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en wordt er bij zo'n 55.000 mensen per jaar huidkanker vastgesteld. Dat zijn er tienduizenden meer dan tien jaar geleden.

Dat betekent natuurlijk niet dat je deze week helemaal niet moet genieten van het zonnetje. "De zon is ook goed voor je, het zorgt voor de aanmaak van vitamine D", zegt Wilt. "Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling. Maar ga niet uren in de zon zitten, en bescherm je huid."

Tips om veilig van de zon te genieten

  • Smeer jezelf en je kinderen een half uur voordat je gaat zonnen in met minimaal factor 30. Smeer iedere twee uur opnieuw.
  • Bescherm de huid met kleding. Bijvoorbeeld een shirt met mouwen en een petje. Je ogen kun je beschermen met een goede zonnebril die UV-straling tegenhoudt.
  • Tussen 12.00 en 15.00 uur is de zon het sterkst. Zoek de schaduw op tijdens deze uren.

Bron: KWF Kankerbestrijding

Waarom je zo snel kunt verbranden

Dennis Wilt van Buienradar legt uit.

De zonkracht van de komende dagen

 

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore