Nederland

Jasper kan geen werk vinden: 'Ze zeggen natuurlijk nooit dat het om je handicap gaat'

16 april 2018 19:48 Aangepast: 03 mei 2018 00:11
Jasper van der Does. Beeld © Eigen foto

Het College Voor de Rechten van de Mens constateerde vandaag dat gehandicapten steeds vaker melding maken van discriminatie. Jasper van der Does merkt als gehandicapte ook vaak dat het geluk niet bepaald aan zijn kant staat. "Soms loop ik naar buiten na een sollicitatiegesprek en voelt het alsof het te vaak over mijn handicap ging."

"Ik ben geboren met een open ruggetje", zegt Jasper (33) tegen RTL Nieuws. "Daardoor heb ik vrij weinig gevoel in mijn benen en werken bepaalde spieren niet goed." Door zijn handicap loopt hij moeilijker en is hij sneller moe. "Maar op mijn manier kan ik alles doen wat ik wil doen."

Werk

En toch is het voor Jasper erg moeilijk om een baan te vinden. "Ik ben nog steeds op zoek naar werk. Ik solliciteer weleens en af en toe heb ik écht het gevoel dat ik door mijn handicap niet aangenomen word."

Aan gebrek aan opleiding ligt het niet: Jasper is gediplomeerd fitnesstrainer. Na het behalen van zijn diploma werkte hij een aantal jaar als fitness-instructeur in een sportschool. Jasper speelde een tijdje met het plan om voor zichzelf te beginnen, maar toen dat niet haalbaar bleek ging hij weer op zoek naar werk. In zijn zoektocht liep hij tegen een paar ongemakkelijke sollicitatiegesprekken aan.

Doorgezaagd

Jasper begrijpt dat zijn handicap ter sprake komt tijdens de gesprekken. "Je kunt er niet omheen en ik vind het ook niet erg om het uit te leggen. Maar soms werd er zo over doorgezaagd dat het niet meer prettig voelde. Vooral als je dan die afwijzing krijgt. Dan vraag je jezelf toch af of het daarmee te maken had." De vragen gingen vooral over of hij zich vaker ziek moest melden door zijn handicap en of het invloed had op zijn werktempo. 

Het is voor Jasper wel duidelijk dat werkgevers nog steeds het idee hebben dat alle gehandicapten minder presteren en vaker ziek zijn. "Dat is helemaal niet het geval. Zolang mensen zo over gehandicapte werknemers denken, blijft het voor mij moeilijk." 

Daten

Ook bij de dames wordt het door zijn handicap niet makkelijker, vertelt Jasper. "Ik heb geen relatie, terwijl ik dat best wel graag zou willen. Dus ik ben een tijd gaan internetdaten en speeddaten. Dan ben ik in mijn profiel wel eerlijk over mijn handicap. Maar in de tijd dat ik een datingprofiel had, zijn er nul matches uitgekomen."

"Ook bij het speeddaten had ik dat soort dingen", gaat hij door. "Dan had ik met zeventien dames gezeten en bij zestien een 'ja' ingevuld. Daar kwamen geen matches uit. Dat is frustrerend. Daarom ben ik ook met daten gekapt."

Hardmaken

Vroeger deden deze ervaringen hem zeer, maar hij heeft met de jaren geleerd dat hij vooruit moet kijken. "Ik moet er zo min mogelijk energie insteken, omdat ik er alleen mezelf mee heb. Het zegt meer over degenen die zo denken dan over mij." Zelf durfde hij nooit expliciet te spreken over discriminatie. "De vraag is of je het kunt hardmaken. Ze zeggen natuurlijk nooit dat het om je handicap gaat, anders hebben ze een heel groot probleem." 

Jasper wordt gedwongen om verder te kijken naar andere vakgebieden. Hij vindt dat moeilijk. "Je weet dat je als gehandicapte niet alles kan, maar je hebt ook gewoon je persoonlijkheid en je passies. Natuurlijk kan ik ook op zoek naar ander werk, maar uit ervaring weet ik dat ik daarvan gewoon doodongelukkig word. Maar nu moet ik haast wel."

Vertrouwen

Toch blijft hij vertrouwen houden. "Ik ben nu in gesprek met een sportcentrum. We moeten kijken hoe het loopt. Uit het gesprek moet nog blijken in hoeverre zij bereid zijn mij wat minder uren te geven."

En bij het daten? Jasper: "Ook daar heb ik nog het vertrouwen dat ik een keer tegen de juiste aanloop. Maar als ik weer begin met internetdaten, staat één ding vast: dan komt er gewoon weer iets over mijn handicap in vast. Dat verberg ik niet."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore