Nederland

Vier mannen vast voor spreken over aanslag Turks consulaat

16 april 2018 15:00 Aangepast: 16 april 2018 16:00
Het Turks consulaat in Rotterdam (archieffoto) Beeld © ANP

De politie heeft vier mannen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Ze spraken volgens het OM over een aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam.

Volgens het OM gaat het om vier Marokkaans-Nederlanders: twee broers van 29 en 26 jaar zijn opgepakt in Oudenbosch en een 37-jarige man is gearresteerd in Roosendaal. De vierde verdachte is een 39-jarige man die in Essen in België is aangehouden. Hij zal worden uitgeleverd aan Nederland.

Bij doorzoekingen in woningen en panden is beslag gelegd op onder meer digitale gegevensdragers. Ook zijn drie auto’s in beslag genomen. In een woning in Roosendaal ontdekte de politie op zolder een hennepkwekerij. Volgens Wim de Bruin van het OM is er niet gesproken over gedetailleerde plannen. Ook zijn er geen wapens of explosieven gevonden. 

In beeld door ander onderzoek

De mannen kwamen in beeld in een onderzoek naar een geluidsfragment dat de AIVD in 2017 beschikbaar stelde in een ander onderzoek. Dat richtte zich op een verdachte in Rotterdam die in een kelderbox een kalasjnikov met munitie en een grote hoeveelheid illegaal zwaar vuurwerk had liggen.

Het geluidsfragment is een opname van een gesprek waaraan die verdachte in de Rotterdamse zaak en een aantal van de vandaag aangehouden mannen deelnamen. In het afgeluisterde fragment wordt gesproken over een te plegen aanslag op het Turkse consulaat in Rotterdam.

Vier jaar cel

De man die eerder werd opgepakt in het onderzoek, is vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel. Het OM, dat acht jaar had geëist, is in hoger beroep gegaan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Terreurverdachte met kalasjnikov en volle magazijnen opgepakt in Rotterdam