Nederland

Voetbaltalent Noah wil na ongeluk blade runner worden: 'Krijg er rillingen van'

16 april 2018 15:35 Aangepast: 02 mei 2018 23:37
Noah Mbuyamba in het shirt van vv Scharn.

Noah Mbuyamba gold lang als een van de meest talentvolle spelers van de Limburgse voetbalvereniging Scharn. Tot hij zijn been verloor bij een scooterongeluk in Indonesië vorig jaar. Maar de 19-jarige blijft strijdbaar: hij wil nu de 'nieuwe blade runner' worden en meedoen aan de Paralympics.

Miniatuurvoorbeeld

"Noah had zonder zijn blessure zonder meer bij het eerste van Scharn gespeeld", vertelt Henny Jamin, voorzitter van vv Scharn. "Het was ook een goede en intelligente jongen. Dit ongeluk gun je natuurlijk niemand, maar het is wel heel ongelukkig dat het hem overkomt."

Nieuwe droom

Maar waar veel mensen de handdoek in de ring zouden gooien na zo'n ongeluk, had Noah al na anderhalve maand een nieuwe droom: met een blade als hardloper meedoen aan de Paralympische Spelen.

"Ik denk niet dat veel mensen hem dat nadoen. Veel mensen gaan in een hoekje huilen. Maar Noah verscheen anderhalve maand na het ongeluk bij ons op de accommodatie. Toen was hij al zo ontzettend positief. Ik krijg er rillingen van", aldus Henny.

Benefietwedstrijd

Voor de nieuwe droom is wel geld nodig. Daarom hield vv Scharn afgelopen vrijdag een benefietwedstrijd tussen spelers van de selectie en een team samengesteld door Noah met vrienden en familie. "Dat was een grandioos festijn", zegt Henny. "Er kwamen 230 mensen kijken en via allerlei andere activiteiten rondom de wedstrijd hebben we nog meer geld opgehaald. Ik ben apetrots op mijn vereniging."

In totaal is er tussen de 3500 en 4000 euro binnengehaald met de actie. Heeft Noah daaraan, samen met de eerdere donaties via Gofundme, genoeg? Henny: "Niet alleen de blade, maar ook andere zaken, zoals het onderhoud, kosten geld. Maar zeker na afgelopen vrijdag heeft hij de blade binnen."

Passie en strijdlust

Het geld voor de blade is dus bij elkaar. Gaat Noah het dan ook echt tot de Paralympics schoppen? Henny heeft er het volste vertrouwen in, vooral vanwege het doorzettingsvermogen van de 19-jarige: "Hij is ervan overtuigd dat hij puur door passie en strijdlust de Paralympics gaat halen. Zo was hij ook als voetballer. Daar heb ik echt bewondering voor."

Meer op rtlnieuws.nl:
Blade Runner: van flop naar top