Nederland

Ex-leraar joodse school Amsterdam ontkent ontucht

16 april 2018 12:27 Aangepast: 02 mei 2018 23:08
De joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam. Beeld © ANP

Ephraïm S., voormalig leraar aan de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam-Buitenveldert, ontkent dat hij ontucht heeft gepleegd met leerlingen.

S. staat vanaf vandaag terecht voor de rechtbank in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem van seksueel misbruik van in totaal zes leerlingen van de school. Twee van hen waren jonger dan twaalf, de overige vier jonger dan zestien. De feiten zouden zich hebben voorgedaan in de jaren 2011 en 2012.

'Niet anders dan collega's'

"Ik heb kinderen aangeraakt op de schouder", verklaarde de dertigjarige S. "Het is nooit verder gegaan, er is nooit sprake geweest van onzedelijk gedrag. In het onderwijs raak je nu eenmaal kinderen aan. Ik was daarin niet anders dan mijn collega’s. Grensoverschrijdend was het niet."

S. gaf les aan jongens. Op de Cheider-school zijn aparte afdelingen voor jongens en meisjes. De eerste verdenkingen tegen S. ontstonden in juni 2012, na een melding. De directie van de school schorste S. na een gesprek waarin hij zou hebben toegegeven dat er sprake was van 'massages' van leerlingen. Daarover zei S. vandaag dat hij destijds is 'meegegaan' met het gebruik van die specifieke term. "Terugkijkend zeg ik: het waren geen massages. Het waren niet meer dan aanrakingen op de schouder."

In de verklaringen van betrokken leerlingen gaat het veronderstelde misbruik veel verder dan massages en is er in enkele gevallen ook sprake van seksueel binnendringen.

'Niet gevlucht'

S. vertrok in september 2012 naar Israël. Naar eigen zeggen was hij dat al langer van plan. S. "Van een vlucht was absoluut geen sprake." In oktober 2012 deed de school aangifte.

Hij werd in 2016 in de Israëlische stad Tel Aviv opgepakt. Sindsdien zit hij vast. In Israël was S.ook actief als docent. Hij heeft geruime tijd gezwegen over de beschuldigingen, maar is in het vooronderzoek uiteindelijk gaan praten. 

De rechtbank heeft meerdere dagen voor de zaak uitgetrokken. Vanmiddag bekijkt de rechtbank achter gesloten deuren een compilatie van op beeld opgenomen verklaringen van betrokken kinderen. Het OM zal naar verwachting woensdag met een strafeis komen. 

Meer op rtlnieuws.nl:

`