Nederland

Inspectie: geen beeld meer van niveau leerlingen groep 8

16 april 2018 09:40 Aangepast: 16 april 2018 11:49
Beeld © ANP

Vanaf volgend jaar is het niet meer mogelijk om een landelijk beeld te geven van de prestaties van groep 8-leerlingen. Daarvoor waarschuwt de Onderwijsinspectie.

Sinds 2015 wordt het schooladvies voor een kind niet langer bepaald door een eindtoets, maar door de leraar. Er moet wel een verplichte eindtoets worden gedaan in groep 8.

De inspectie ziet een flinke daling in het aantal scholen dat meedoet aan de Centrale Eindtoets, de voormalige cito-toets. In 2016 ging het om 77 procent, in 2017 om 64 procent. De inspectie verwacht voor dit jaar een verdere daling.  

Zes verschillende toetsen 

Scholen kunnen in totaal uit zes toetsen kiezen. De uitslagen van deze toetsen zijn volgens de inspectie niet met elkaar te vergelijken. 

Doordat het aantal deelnemers aan de Centrale Eindtoets ook nog daalt, kan de inspectie volgend jaar geen landelijk beeld van het niveau van de leerlingen meer geven.  

Geen beleid maken

Zorgelijk, zegt inspectiewoordvoer Jan-Willem Swane. "Als je niet weet hoe Nederlandse leerlingen presteren, kun je daar ook geen beleid op voeren."

De inspectie kan straks haar werk niet meer doen, zegt de woordvoerder. "De inspectie heeft de opdracht de prestaties van leerlingen in kaart te brengen, maar we geven nu aan dat dat niet meer lukt."

Deze zes toetsen zijn er: 

De Centrale Eindtoets: Voorheen heette deze toets de Citotoets. Hij wordt door verreweg de meeste basisscholen afgenomen en duurt drie keer twee uur. De toets wordt verspreid over drie dagen, en kinderen doen niet alleen de onderdelen taal en rekenen, maar ook het onderdeel wereldoriëntatie. Makkelijke en moeilijke vragen worden afgewisseld.

Route 8: Deze toets wordt via internet afgenomen op een computer, laptop of tablet. Hij duurt twee à drie uur en kan op één dag worden afgenomen. De toets past zich aan het niveau van de leerling aan, na een fout beantwoorde vraag krijgen ze bijvoorbeeld een makkelijkere vraag. Naast de verplichte onderdelen taal en rekenen, bevat deze toets ook het optionele onderdeel persoonlijk functioneren.

IEP Eindtoets: Deze papieren toets meet alleen de verplichte vaardigheden taal en rekenen, en duurt twee keer twee uur om te maken, verspreid over twee dagen. Er zijn multiplechoicevragen en open vragen. De moeilijkheidsgraad van deze toets bouwt op: aan het begin zitten vooral makkelijke vragen, maar aan het einde moeilijke.

AMN Eindtoets: Dit is een digitale toets die dit jaar voor het eerst wordt aangeboden. Leerlingen kunnen hem op verschillende apparaten maken, en worden alleen getest op de verplichte onderdelen taal en rekenen. De toets duurt maximaal twee keer twee uur.

CESAN: ​Dit is een papieren eindtoets die niet alleen test op taal en rekenen, maar ook op kennis van sociale media. Deze toets zegt zich te onderscheiden met zijn 'no-nonsense karakter', waardoor de leerlingen niet worden afgeleid. Leerlingen doen er twee ochtenden over.

DIA Eindtoets: Ook een digitale toets. De DIA Eindtoets meet alleen de verplichte onderdelen taal en rekenen, en leerlingen doen er één dagdeel over. Leerlingen worden bij deze toets op hun eigen niveau getest: standaard en eenvoudig. De eenvoudige variant is bedoeld voor leerlingen die waarschijnlijk naar een lager niveau dan VMBO-GT gaan.

De inspectie waarschuwde vorige week al dat kinderen op de basisschool en op de middelbare school steeds slechter presteren. De inspectie noemt de situatie zorgwekkend: de afgelopen twintig jaar zijn de gemiddelde resultaten van Nederlandse leerlingen in het basisonderwijs en het middelbaar onderwijs geleidelijk teruggelopen. 

Kinderen lezen steeds slechter: dit willen ze wél lezen

Terwijl de overheid en scholen naar elkaar wijzen voor een oplossing, willen veel kinderen best lezen. Als de boeken maar leuk genoeg zijn.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore