Nederland

Aantal Lyme-patiënten in 20 jaar tijd verviervoudigd

16 april 2018 07:45 Aangepast: 02 mei 2018 22:38
Beeld © ANP

Het aantal Nederlanders dat de ziekte van Lyme krijgt, blijft maar stijgen. In de afgelopen twintig jaar is het aantal patiënten verviervoudigd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen jaar 27.000 nieuwe gevallen van de ziekte van Lyme geteld. Bij de vorige peiling, in 2014, kwamen er 25.000 slachtoffers bij. 

Extra alert maken

De ziekte van Lyme is een infectie die ontstaat door de Borreliabacterie op teken en gevolgen kan hebben voor zenuwweefsel, gewrichten, huid en hart. De speciale week is er om mensen extra alert te maken op teken, de boosdoeners die je vooral kunt oplopen in het bos, in de duinen, in een parkje of zelfs in je eigen tuin.

Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten, dus lang niet iedereen wordt ziek. De teken laven zich graag aan menselijk bloed, dat ze bij voorkeur tot zich nemen via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen. Heb je een teek, dan moet je hem zo snel mogelijk verwijderen (hoe? Zie video). Vervolgens moet je de plek nog drie maanden goed in de gaten houden. Krijg je een ring- of vlekvormige uitslag of klachten, dan moet je naar de dokter.

Meer onderzoek

De Lymevereniging, het AMC, het Radboudumc en het RIVM richtten het afgelopen jaar het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum (NLe) op voor onderzoek naar de ziekte. "Wij willen begrijpen waarom sommige volwassenen en kinderen klachten houden en anderen niet. Via tekenradar.nl kunnen mensen met tekenbeten en Lyme zich aanmelden voor ons onderzoek", zegt RIVM-onderzoeker Kees van den Wijngaard. "Daarmee laten ze meteen aan andere bezoekers van de site zien waar in Nederland op dit moment tekenbeten worden gemeld."

"We zijn nog hard op zoek naar kinderen en volwassenen die onlangs de ziekte van Lyme hebben gekregen na een tekenbeet om dit belangrijke onderzoek af te kunnen ronden", zegt Van den Wijngaard.

 'Soms overweegt Lisanne euthanasie'

Miniatuurvoorbeeld

EditieNL maakte in november een verhaal over Lisanne. Zij liep door een tekenbeek twaalf jaar geleden de ziekte van Lyme en bartonella, ook wel de 'kattenkrabziekte' genoemd, op. Lisanne ligt veel in bed en heeft bijna nergens energie voor. Zelfs de kleine dingen zoals douchen kosten haar heel veel energie, vertelde haar moeder Verina. "Ze wil alles, maar ze kan zo ontzettend weinig". 

Het duurde erg lang voordat haar dochter de juiste diagnose kreeg in het ziekenhuis. De artsen hebben verschillende conclusies getrokken in de eerste jaren dat ze klachten had. Epilepsie, fybromyalgie, een chronisch B12-tekort, gluten-intolerantie, psoriasis. Pas na negen jaar kwamen de artsen tot de conclusie: het komt door een tekenbeet. 

Lees het volledige verhaal over Lisanne hier

 

Fabels over teken

Over teken bestaat nog veel onduidelijkheid. In deze video bespreken we vijf fabels over teken.  

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore