Gezin

Held zorgt dat Dilek haar gestolen fiets terugkrijgt: 'Ik heb hem goed geknuffeld'

15 april 2018 19:31 Aangepast: 02 mei 2018 22:32
Dilek met gezin en held Aljo (met bos bloemen). Beeld © Privéfoto

Met chocola en bloemen, bedankt Dilek vandaag de jongen die haar gestolen fiets teruggeeft. Aljo kocht hem vorige week van een junk, met het idee de rechtmatige eigenaar op te sporen. "Die fiets zag er uit alsof hij 'vers' gestolen was, dus ik dacht ik probeer de eigenaar op te speuren."

Maandagochtend kreeg de Amsterdamse Dilek Tasdemir Kalkan (42) een vervelende verassing toen ze naar haar werk wilde gaan. Haar fiets was gestolen. "Het ergste is nog dat het eigenlijk de fiets van mijn man was, die ik tijdelijk leende. Mijn eigen fiets was namelijk twee maanden geleden al gestolen." Op Facebook deed ze haar beklag over de diefstal. 

Facebookbericht

Wat Dilan toen nog niet wist, was dat Aljo Leijdekkers haar fiets de nacht ervoor voor twintig euro had overgekocht van een junk. "Ik was net klaar met mijn werk in een café en zag een junk voorbij lopen met de fiets." De fiets zag er volgens Aljo veel te nieuw uit en was duidelijk meer waard dan de twee tientjes waarvoor de junk hem aanbood. Hij besloot de fiets te kopen, maar niet voor zichzelf. "Die fiets heb ik nooit gezien als mijn eigendom", vertelt Aljo. "Ik heb hem gekocht met het idee om hem terug te brengen naar de echte eigenaar." 

Eerder had Aljo op Facebook mensen gezien die zich op deze manier inzetten tegen de fietsendiefstal in Amsterdam. "Ik dacht ik probeer het ook gewoon eens", vertelt hij. Aljo maakte een Facebookbericht waarin hij zijn zoektocht bekend maakte. Met de actie wil hij ook laten zien dat Facebook niet alleen vol staat met negativiteit. "Laten we gewoon eens kijken of we ook nog iets positiefs met Facebook kunnen", schrijft hij. Ruim vijfduizend keer werd het bericht gedeeld. Meer dan vierduizend mensen gaven het bericht een like.

Langs elkaar

Ook veel van Dileks vrienden en familieleden zagen het bericht van Aljo voorbij komen. Hoewel ze wisten dat Dileks fiets gestolen was, ging er bij hen geen belletje rinkelen toen ze de oproep van Aljo zagen. "Dat kwam natuurlijk omdat het een herenfiets is", lacht Dilek achteraf. "Niemand had eraan gedacht dat dat mijn fiets kon zijn."

Uiteindelijk bereikte de oproep van Aljo ook Dileks man. "Hij belde me op en zei 'schat, moet je nou horen, iemand heeft volgens mij onze fiets gevonden'", vertelt ze enthousiast. Toen ze zelf de foto van Aljo zag, herkende ze haar fiets meteen. "Ik heb natuurlijk zo snel mogelijk gereageerd en ook foto's laten zien waar ik samen met de fiets op sta."

Chocola en bloemen

Voor Aljo was het voldoende bewijsmateriaal dat de fiets van Dilek was. Hij maakte een afspraak met haar. Uitgerekend op haar verjaardag ging Dilek vanmiddag naar hem toe om de fiets op te halen. "We zijn met het hele gezin gegaan." Het café waar Aljo werkt, blijkt vlakbij haar huis te zijn. "Daar zullen we zeker nog vaker komen met het gezin", zegt Dilek.

Met een bos bloemen en chocolaatjes bedankt ze haar 'held'. "Ik heb hem ook meteen goed geknuffeld." Aljo is tevreden met zijn actie. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb en vooral dat ik Dilek gevonden heb", zegt hij. "Dilek was zo ongelofelijk blij toen ze haar fiets terug kreeg." 

Dankbaar

Dilek vertelt het verhaal van haar gestolen fiets aan iedereen die het horen wil. "Zodat ze weten dat er ook nog mensen zijn die zulke mooie acties doen", vertelt ze. "Ik zie hem echt als een held. Hij heeft per slot van rekening de moeite genomen mij op te speuren. Dan ben je een heel goed mens."

Het was niet de eerste keer dat Dileks fiets werd gestolen. "Telkens moet ik weer een nieuwe fiets kopen en daar heb ik niet per se altijd geld voor", vertelt ze. "Dat maakt me nu extra dankbaar." Als het aan Dilek ligt, houdt ze contact met haar 'held'. "Ik weet niet of hij in God gelooft, maar ik heb voor hem het allerbeste gewenst."

Tips om je fiets beter te beschermen

Elk jaar worden er in Nederland duizenden aangiften gedaan van fietsendiefstal. Voorkomen is beter dan genezen, dus Editie NL heeft een paar tips zodat je fiets niet wordt gestolen.

Meer op rtlnieuws.nl: