Nederland

Kruizen en doodskist geplaatst bij Oostvaardersplassen

15 april 2018 13:30 Aangepast: 02 mei 2018 21:34
Met blokkades hoopt Staatsbosbeheer te voorkomen dat mensen dieren uit het natuurgebied halen. Beeld © ANP

Bij de Oostvaardersplassen zijn afgelopen nacht enkele tientallen kruizen en een doodskist geplaatst. Het gebied is onderwerp van een felle discussie tussen dierenactivisten, die vinden dat de dieren verwaarloosd worden, en Staatsbosbeheer.

De kruizen en de doodskist stonden bij het vogeluitkijkpunt Grote Praambult. Om daar te komen, moeten mensen volgens Staatsbosbeheer het spoor oversteken en over een hek klimmen. Aan dat hek hingen ook een aantal - grotere - kruizen.

Staatsbosbeheer weet niet hoe lang de kruizen en de doodskist daar gestaan hebben, maar zegt dat ze direct na de ontdekking zijn verwijderd. Het vermoeden is dat de lugubere voorwerpen daar niet heel lang hebben gestaan, omdat de boswachters al vroeg beginnen met werken.

Vandaag wordt opnieuw actie gevoerd tegen het beleid om de natuur zo veel mogelijk de natuur te laten, wat inhoudt dat dieren niet worden bijgevoerd bij een voedseltekort zoals dat afgelopen winter ontstond. Wel schieten jagers verzwakte dieren af om lijden te voorkomen.

Wit kruis

Actievoerders hebben bloemen neergelegd, reden langzaam in een lange stoet over de A6 en hielden een stille tocht door Lelystad. Bij het provinciehuis werd een wit kruis gelegd.

Er was opgeroepen om dieren te 'bevrijden' uit het gebied. Daarom heeft Staatsbosbeheer uit voorzorg roadblocks geplaatst om te toegang naar het gebied te blokkeren.


Miniatuurvoorbeeld

Foto: Martin van Norel / RTL Nieuws

'Dit dier is uitgemergeld'

Na dagen van ophef besloot de provincie Flevoland begin maart toch hongerige dieren bij te voeren in natuurgebied Oostvaardersplassen. Maar de activisten hadden daar geen vertrouwen in en bleven illegaal de dieren voeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore