Ga naar de inhoud
Nederland

Laren behoort tot grootste drinkgemeentes: 'Vooral slobberwijnen gaan hier hard'

Archieffoto. Beeld © anp

Het grootste aantal overmatige drinkers in Nederland woont in het Gooi, Noordwijkerhout en Bergen. Waarom wordt hier zoveel gedronken? "Het is overdreven om te zeggen dat half Laren tussen de middag lam is."

Een flesje wijn of prosecco bij de lunch en dan onderuitgezakt opgedofte mensen en auto's kijken vanaf het terras. In het Gooi wonen de grootste zuipschuiten van het land, blijkt uit cijfers van het CBS. Daar drinkt 13 procent gemiddeld meer dan 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol per week. 

"Elke maandag staan de flessen wijn naast de glasbakken, in plaats van erin", vertelt een inwoner van Laren, die anoniem wil blijven. "Dat is niet omdat ze te lui zijn om ze daar in te gooien, maar gewoon omdat het er simpelweg niet meer bij past." 

​Half uur eerder sterven per glas alcohol: ‘Dan val ik zo dood neer’

Met zomerweer zoeken veel mensen het terras op, het liefst met een biertje of een wijntje.

'Laren is een wijndorp'

Een bekende slijterij in Laren herkent de populariteit van alcohol in de gemeente. "Een wijntje bij de lunch, een wijntje bij de brunch, een wijntje tussendoor en een wijntje bij de golfbaan, zo gaat het door", zegt de bedrijfsleider van de slijterij, die niet met zijn naam genoemd wil worden.

"Het is overdreven om te zeggen dat half Laren tussen de middag lam is, maar gedronken wordt er zeker." Volgens hem is Laren een echt 'wijndorp'. "Vooral witte wijn en rosé, de echte slobberwijnen, worden hier veel verkocht."

Wodka als zoete broodjes 

Ook in kustplaats Noordwijkerhout drinkt 13 procent van de inwoners overmatig. Daar zijn het vooral de flessen wodka die als zoete broodjes over de toonbank gaan. "Onze hoofdmoot is wodka", vertelt Theo Krijgsman van slijterij Santhe Dranken. "Bij ons wonen veel Polen en die drinken dat graag."

Volgens Krijgsman geldt dat nog eens extra voor deze tijd van het jaar, wanneer het bollenseizoen is. "Maar ook de wijnen doen het hier goed. Rood of wit, dat maakt niet uit. Alle soorten worden goed verkocht." 

Gemiddeld 21 glazen per week

Een overmatige drinker is iemand die per week gemiddeld 14 (vrouw) of 21 (man) glazen alcohol drinkt. In heel Nederland is zo'n 1 op de 11 volwassenen (9 procent) een overmatige drinker. In Laren, Noordwijkerhout en het Noord-Hollandse Bergen is dat 13 procent.

Het laagste aandeel zuipschuiten is te vinden in gemeenten als Aalburg, Kapelle en Leerdam (3 procent). Van de grotere steden wordt in Arnhem het minst excessief gedronken.

Zoveel overmatige drinkers telt jouw gemeente

De getoonde cijfers zijn afkomstig uit de Gezondheidsmonitor 2016 van de afzonderlijke GGD-instanties en het CBS.

Meer op rtlnieuws.nl: