Nederland

'Zeer ernstig plichtsverzuim': politiechef Amsterdam ontslagen

13 april 2018 15:24
Ad Smit begon als wachtcommandant in het politiebureau Leidseplein, waar nu coffeeshop The Bulldog zit. Beeld © ANP

De Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit moet vertrekken vanwege zeer ernstig plichtsverzuim. Hij zou misbruik hebben gemaakt van zijn bevoegdheden en vertrouwelijke informatie hebben gedeeld met anderen.

Smit heeft daarnaast jarenlang en stelselmatig privé-uitgaven gedaan met geld van de politie, blijkt uit onderzoek. Hij nam familieleden mee uit eten, schafte honderden kaarten aan voor voetbalwedstrijden, concerten en andere evenementen en regelde vanuit zijn positie een seizoenskaart en een woning voor iemand met wie hij privé omging. Ook nam hij gratis kaartjes aan van de organisatoren, waar hij vaak zelf om vroeg.

Strafontslag

Volgens korpschef Erik Akerboom zijn de gedragingen van de commissaris 'op tal van punten in strijd met zowel de regels als met de normen en waarden van de politie en daarmee onaanvaardbaar'. De korpschef meent dat dit onherroepelijk zal leiden tot strafontslag.

Het ontslag volgt nadat de politie in mei 2016 aangifte had gedaan tegen Smit wegens verduistering. Daarop deed de Rijksrecherche onderzoek naar de gang van zaken en volgde een intern onderzoek. Ook is gekeken of binnen de politie meer medewerkers de regels hebben overtreden, bijvoorbeeld door kaarten van de commissaris aan te nemen. Daaruit kwamen elf politiemensen naar voren. Naar hen wordt nader onderzoek gedaan.

'Nooit beter van geworden'

Smit kon zijn gang gaan in een periode waarin de politiedistricten nog beschikten over een eigen budget. Dat is nu niet meer het geval, zegt de politie.

"Ik ben er zelf nooit beter van geworden en vind het ontslag na 46 jaar trouwe dienst erg zwaar", zei Smit in een reactie tegen De Telegraaf. Volgens hem profiteerden meer hooggeplaatste politiemensen van gratis kaartjes. Smit moet zich op een later moment bij de rechter verantwoorden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Amsterdamse politiechef ontslagen wegens lekken informatie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore