Ga naar de inhoud
Nederland

Amersfoort werkt aan oplossing voor zieke asielzoekers

Zuzu heeft down en woont in een krappe ruimte. Volgens hulpverleners verergert de kleine ruimte zijn agressie en stress.

Er komt mogelijk op korte termijn al een oplossing voor de zieke en gehandicapte asielzoekers Zuzu (6) en Qiyas (15). De burgemeester van Amersfoort, waar de kinderen in een asielzoekerscentrum zitten, gaat in gesprek met de betrokken instanties.

Bij dat gesprek zijn behalve burgemeester Lucas Bolsius ook het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), behandelaars en hulpverleners betrokken. "Het doel van het gesprek is om samen met professionals en het COA tot oplossingen te komen die ervoor zorgen dat de kinderen in een veilige woonomgeving kunnen wonen", laat een woordvoerster van Bolsius weten aan RTL Nieuws.

ZIE OOK: Gehandicapte Zuzu (6) moet naar krappere kamer in azc

Zuzu heeft het syndroom van Down en woont met zijn moeder in een krappe kamer in het asielzoekerscentrum van Amersfoort. Volgens hulpverleners verergert de kleine ruimte zijn agressie en stress.

Toch bood het COA aanvankelijk geen oplossing. Integendeel. Het verhuisde Zuzu en zijn moeder van een driepersoonskamer naar een tweepersoonskamer. Hulpverleners trokken daarover aan de bel bij RTL Nieuws.

'Dit moet anders', azc's kunnen opvang zwaar zieke asielkinderen niet aan

Asielzoekerscentra zijn niet geschikt voor de opvang van kinderen met een zware ziekte of handicap. Dat zeggen hulpverleners, artsen en vertrouwenspersonen tegen RTL Nieuws.

Ook de 15-jarige Qiyas uit Azerbeidzjan hoopt op betere huisvesting. Hij heeft epilepsie, maar woont desondanks in een krappe en overvolle woonunit met vader, moeder en twee zusjes. 

Kwetsbare kinderen

Hulpverleners maken zich grote zorgen om jonge asielzoekers als Zuzu en Qiyas. De situatie is soms zo slecht dat kinderen met spoed moeten worden overgebracht naar het ziekenhuis.

"Het zijn geen incidenten", zegt een woordvoerster van Defence for Children. "Het gaat om tientallen kinderen met wie het misgaat op dit moment. Dat moeten we kunnen aanpakken. Dit zijn kwetsbare kinderen die extra rechten hebben. Daar moeten we naar kijken."

Bron: RTL Nieuws